Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Osnovni preduvjeti za uspjeh u proizvodnji šećerne repe

Ivan Tot ; VIRO TVORNICA ŠEĆERA d.d., VIROVITICA


Puni tekst: hrvatski pdf 194 Kb

str. 76-80

preuzimanja: 767

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 194 Kb

str. 80-80

preuzimanja: 232

citiraj


Sažetak

U osnovne preduvjete za uspješnu proizvodnju šećerne repe ubrajamo prirodne čimbenike (klimu i tlo) i tehnološke čimbenike (izbor parcele, plodored i predusjev, obradu tla, gnojidbu, zaštitu i njegu).
Na tehnologiju u proizvodnji izravan utjecaj ima proizvođač.
Šećerna repa je po načinu uzgoja najintenzivnija ratarska kultura. U proizvodnji šećerne repe neophodno je kvalitetno i na vrijeme izvršiti svaku tehnološku operaciju, jer u protivnom pogreške u proizvodnji rezultiraju smanjenjem prinosa i kvalitete šećerne repe.
U cilju povećanja prinosa i kvalitete šećerne repe u šećerani VIRO iz Virovitice na terenu radi 12 agronoma u sirovinskoj službi. Oni kontinuirano prate proizvodnju, uvode nove tehnologije te savjetuju proizvođače.

Ključne riječi

šećerna repa; kvaliteta; prinos

Hrčak ID:

164055

URI

https://hrcak.srce.hr/164055

Datum izdavanja:

25.7.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.702 *