Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UREA U MLIJEKU KAO PARAMETAR HRANIDBE MLIJEČNIH KRAVA

Dražen Čuklić ; Visoko Gospodarsko učilište u Križevcima, Republika Hrvatska
Đurica Kalember ; Visoko Gospodarsko učilište u Križevcima, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.635 Kb

str. 3-13

preuzimanja: 584

citiraj


Sažetak

U tijeku ljetne sezone 2003. na mliječnoj farmi govedarskog praktikuma Srednje gospodarske škole u Križevcima, ispitali smo utjecaj hranidbe krava na sastav mlijeka. Posebno smo ispitali utjecaj opskrbljenosti proteinima i energijom na koncentraciju uree u mlijeku. Urea u mlijeku je primjenjiv indikator opskrbljenosti organizma hranjivim tvarima. Mliječne krave, predmet istraživanja u tom razdoblju imale su izrazite oscilacije u hranidbi, čime je došlo do čestih promjena opskrbe proteinima odnosno energijom. Ispitivani parametar, urea u mlijeku pokazala je adekvatno hranidbi, vrlo niske rezultate (5,38 mg/dcl) u prvoj fazi hranidbe, da bi se balansiranjem obroka pri kraju kontroliranog razdoblja, podigla na22,45 i 32,08 odnosno 30,15 mg/dcl. Povećanje koncentracije uree u mlijeku pratilo je i povećanje postotka mliječne masti sa 4,29 na 4,75% i proteina sa 4,29 na 4,75%.

Ključne riječi

mliječne krave; hranidba; mlijeko; urea u mlijeku

Hrčak ID:

164593

URI

https://hrcak.srce.hr/164593

Datum izdavanja:

25.3.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.234 *