Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

EKOLOŠKA VAŽNOST STELJE U PERADARSKOJ PROIZVODNJI

Đuro Senčić ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku,Republika Hrvatska
Zvonko Antunović ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku,Republika Hrvatska
Marcela Šperanda ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku,Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.422 Kb

str. 71-78

preuzimanja: 696

citiraj


Sažetak

U peradarskoj proizvodnji najveća se pozornost u tehnologiji uzgoja poklanja hranidbi i napajanju peradi te ventiliranju peradnjaka, dok se važnosti stelje pridaje nedovoljno značenje. Međutim, stelja ima veliki učinak na mikroklimu peradnjaka i, općenito, na uvjete držanja peradi, zdravlje peradi i njihove proizvodne rezultate. Kao stelja mogu se koristiti različiti materijali, s različitim svojstvima i učincima na proizvodnost i zdravlje peradi. Loša stelja može uzrokovati zarazne i parazitarne bolesti, bolesti ekstremiteta, žuljeve i rane na prsima, te pad proizvodnosti peradi. Za kondicioniranje stelje mogu se primijeniti različiti fizički, kemijski i biološki postupci.

Ključne riječi

Hrčak ID:

164607

URI

https://hrcak.srce.hr/164607

Datum izdavanja:

25.3.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.455 *