Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.24141/1/2/1/6

Učestalost seksualnih disfunkcija u bolesnika s depresivnim poremećajem liječenih antidepresivima iz različitih skupina

Marijana Hodak Ivanišević ; Klinika za psihijatriju Vrapče, Bolnička cesta 32, 10090 Zagreb
Suzana Uzun ; Klinika za psihijatriju Vrapče, Bolnička cesta 32, 10090 Zagreb
Oliver Kozumplik ; Klinika za psihijatriju Vrapče, Bolnička cesta 32, 10090 Zagreb
Ninoslav Mimica ; Klinika za psihijatriju Vrapče, Bolnička cesta 32, 10090 Zagreb; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 3B, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.747 Kb

verzije

str. 47-54

preuzimanja: 1.942

citiraj


Sažetak

Cilj: Analizirati učestalost seksualnih disfunkcija kod bolesnika s dijagnozom depresivnog poremećaja koji u terapiji uzimaju antidepresive iz različitih skupina.

Ispitanici i metode: U ispitivanju je sudjelovalo 50 bolesnika s dijagnozom depresivnog poremećaja koji su bili na bolničkom ili ambulantnom liječenju u Klinici za psihijatriju Vrapče, Zavodu za biologijsku psihijatriju. Podaci su dobiveni u razgovoru s bolesnicima te uvidom u medicinsku dokumentaciju, a za evaluaciju seksualnog funkcioniranja ispitanika primijenjena je Skala seksualnog funkcioniranja. Prije uključenja u istraživanje ispitanici su dobili informacije o istraživanju i potpisali informirani pristanak za sudjelovanje u ovom istraživanju. Razlike u opaženim vrijednostima po spolu i dobnim skupinama testirane su Fisherovim testom. Rezultati su tumačeni uz prihvatljivu razinu značajnosti P < 0,05.

Rezultati i zaključak: Rezultati ovog istraživanja pokazali su višu učestalost javljanja seksualnih disfunkcija u bolesnika s depresivnim poremećajem koji u terapiji uzimaju antidepresive iz skupine SIPPS-a, u usporedbi s pacijentima koji su uzimali antidepresive iz drugih skupina, što je u skladu s rezultatima iz literature. Rezultati istraživanja ukazuju na važnost redovitog praćenja seksualnih disfunkcija tijekom terapije antidepresivima u bolesnika s depresivnim poremećajem.

Ključne riječi

antidepresivi; depresivni poremećaj; seksualne nuspojave; tretman

Hrčak ID:

164836

URI

https://hrcak.srce.hr/164836

Datum izdavanja:

12.4.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.784 *