Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

SLAVONSKA OSNOVICA U TEMELJIMA ZAGREBAČKE FILOLOŠKE ŠKOLE

Sanda Ham ; Pedagoški fakultet, Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 4.997 Kb

str. 13-24

preuzimanja: 333

citiraj


Sažetak

U središtu je pozornosti ovoga rada sklonidbeni sustav u hrvatskom književnom jeziku u drugoj polovici 19. st; onaj sustav koji nudi zrela norma zagrebačke filološke škole, a u slovnicama svojih najznačajnijih slovničara -Antuna Mažuranića i Adolfa Vebera.
Jezikoslovni je opis usmjeren prikazu sklonidbenog sustava u djelu pisca iz slavonskoga, a poglavito vinkovačkoga ozračja -Josipa Kozarca, suvremenika i poznavatelja norme zagrebačke filološke škole, ali i znalca slavonskih govora koji su mu naravnim jezičnim okružjem.
Opisom se želi pokazati suodnos sklonidbenog sustava u onodobnom književnom jeziku i sklonidbenog sustava u slavonskom dijalektu, a na primjerima iz Kozarca. Takav će opis dati stvarnih podataka o tome koliko je u temeljima zagrebačke filološke škole novoštokavskoga sustava, a koliko je nenovoštokavskoga. Osim toga, Kozarčevi su primjeri posebice znakoviti jer zasigurno pokazuju i razvojni smjer književnomu jeziku koji je zacrtala zagrebačka škola, ali koji se ostvaruje tek u književnim djelima suvremenika, a kako će opis pokazati -u Kozarčevu je djelu taj ostvaraj posebne naravi.

Ključne riječi

Hrčak ID:

165298

URI

https://hrcak.srce.hr/165298

Datum izdavanja:

2.12.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.033 *