Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Problemi u ponašanju predškolske djece prema procjeni roditelja i odgojitelja

Živčić-Bečirević Ivanka
Smojver-Ažić Sanja
Mišćenić Gorana


Puni tekst: hrvatski pdf 547 Kb

str. 63-76

preuzimanja: 3.613

citiraj


Sažetak

Na uzorku 232 djece predškolske dobi koja pohađaju dječji vrtić prikupljeni su podaci o proble-mima u ponašanju primjenom Achenbachove skale za procjenu dječjeg ponašanja za roditelje (CBCL) i odgojitelje (C-TRF). U radu se prikazuje zastupljenost pojedinih sindroma ponašanja (emocionalna reaktivnost, tjelesne poteškoće, anksiozno-depresivni simptomi, povučenost, prob-lemi pažnje, agresivno ponašanje), kao i dimenzije internaliziranih i eksternaliziranih problema ponašanja te ukupnog rezultata na problemnoj skali.
Podaci su analizirani s obzirom na dob (4 do 7 godina) i spol djece. Rezultati upućuju na veću zastupljenost eksternaliziranih problema u ponašanju kod dječaka (u usporedbi s djevojčicama). Dobne razlike uočene su samo na skalama eksternaliziranih problema s trendom veće zastuplje-nosti problema kod mlađe djece.
Utvrđeno je umjereno ali značajno slaganje između procjena roditelja i odgojitelja na svim sin-dromnim skalama, osim na skali tjelesnih poteškoća i problema pažnje.
Usporedba rezultata na našem i američkom uzorku upućuje da naši roditelji procjenjuju manje emocionalnu reaktivnost djece te manje ukupnih problemnih ponašanja.

Ključne riječi

problemi u ponašanju, predškolska djeca, CBCL i C-TRF

Hrčak ID:

166696

URI

https://hrcak.srce.hr/166696

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.716 *