Medica Jadertina, Vol. 37 No. 1-2, 2007.
Stručni rad
Zdravstvena ispravnost i važnost mlijeka i mliječnih proizvoda
Katja Ćurin
Elizabeta Cetinić
Sažetak
Mlijeko i mlijecni proizvodi su namirnice visoke biološke vrijednosti koje u vecim kolicinama i cešce konzumiraju osjetljive populacijske grupe (djeca, trudnice, osobe starije životne dobi). Stoga je pracenje
zdravstvene ispravnosti ovih namirnica od posebnog javno-zdravstvenog znacenja.
U radu su prikazani rezultati istraživanja zdravstvene ispravnosti mlijeka i mlijecnih proizvoda od 1991.
do 2001. godine. U ispitivanom razdoblju zbog mikrobioloških parametara bilo je neispravno 8,2% uzoraka mlijeka i 4,0% uzoraka mlijecnih proizvoda. Zbog kemijskih parametara bilo je zdravstveno neispravno 3,3% uzoraka mlijeka i 6,8% uzoraka mlijecnih proizvoda.
Rezultati su praceni kontinuirano u okviru zadanih preporuka, te bi, stoga, taj pozitivni trend trebalo i zadržati.
Ključne riječi
mlijeko; mliječni prozvodi; zdravstvena ispravnost namirnica; javno zdravstvo
Hrčak ID:
16699
URI
Datum izdavanja:
16.10.2007.
Posjeta: 4.775 *