Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Zdravstvena ispravnost i važnost mlijeka i mliječnih proizvoda

Katja Ćurin
Elizabeta Cetinić


Puni tekst: hrvatski pdf 233 Kb

str. 15-28

preuzimanja: 3.274

citiraj


Sažetak

Mlijeko i mlijecni proizvodi su namirnice visoke biološke vrijednosti koje u vecim kolicinama i cešce konzumiraju osjetljive populacijske grupe (djeca, trudnice, osobe starije životne dobi). Stoga je pracenje
zdravstvene ispravnosti ovih namirnica od posebnog javno-zdravstvenog znacenja.
U radu su prikazani rezultati istraživanja zdravstvene ispravnosti mlijeka i mlijecnih proizvoda od 1991.
do 2001. godine. U ispitivanom razdoblju zbog mikrobioloških parametara bilo je neispravno 8,2% uzoraka mlijeka i 4,0% uzoraka mlijecnih proizvoda. Zbog kemijskih parametara bilo je zdravstveno neispravno 3,3% uzoraka mlijeka i 6,8% uzoraka mlijecnih proizvoda.
Rezultati su praceni kontinuirano u okviru zadanih preporuka, te bi, stoga, taj pozitivni trend trebalo i zadržati.

Ključne riječi

mlijeko; mliječni prozvodi; zdravstvena ispravnost namirnica; javno zdravstvo

Hrčak ID:

16699

URI

https://hrcak.srce.hr/16699

Datum izdavanja:

16.10.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.775 *