Stručni rad
Somatske stanice i čimbenici koji utječu na njihov broj u mlijeku
Zrinka Čačić
; Hrvatski stočarsko selekcijski centar, Ilica 101, 1000 Zagreb
Samir Kalit
Neven Antunac
Mato Čačić
Sažetak
Kvalitetu mlijeka određuje kemijski sastav, fizikalne osobine i higijenska ispravnost. Osnovni pokazatelji higijenske ispravnosti mlijeka su ukupan broj mikroorganizama i broj somatskih stanica (BSS). Na povećanje BSS najviše utječu genetski i okolišni čimbenici. Najvažniji okolišni čimbenici su status infekcije vimena, dob muzare, stadij laktacije, redoslijed laktacije, pasmina, način držanja, geografsko područje i godišnje doba, veličina stada, stresni čimbenici, pretjerana fizička aktivnost, te mužnja. Na velik broj okolišnih čimbenika može utjecati proizvođač – farmer svojim radom i dobrom educiranošću. BSS sudjeluje u formiranju otkupne cijene mlijeka, stoga je potrebno informirati proizvođače kako organizirati proizvodnju u cilju veće proizvodnje kvalitetnog mlijeka.
Ključne riječi
mlijeko; broj somatskih stanica (BSS); genetski i okolišni čimbenici
Hrčak ID:
1671
URI
Datum izdavanja:
16.1.2003.
Posjeta: 9.414 *