Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Učestalost pušenja među rukometašicama istočne Hrvatske

Tea Zelić ; Medicinski fakultet Osijek, Opća bolnica Našice
Tereza Solocki-Matić ; Medicinski fakultet Osijek, Klinički bolnički centar Osijek
Dunja Stolnik ; Medicinski fakultet Osijek, Klinički bolnički centar Osijek
Anamarija Šestak ; Medicinski fakultet Osijek, Klinički bolnički centar Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 283 Kb

str. 85-90

preuzimanja: 749

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga istraživanja je bio utvrditi učestalost pušenja među rukometašicama na području istočne Hrvatske, te procijeniti njihove pušačke navike i utvrditi njihovo mišljenje o utjecaju pušenja na njihovu fizičku spremu.
U ovom su presječnom istraživanju ispitane registrirane rukometašice klubova koji su igrali 3. hrvatsku rukometnu ligu Istok za žene u razdoblju od početka veljače do kraja svibnja 2015. godine. Istraživanje je provedeno anonimnim anketnim upitnikom na dobrovoljnoj osnovi, te je ispitanicama dano usmeno i pismeno objašnjenje osnovnih podataka o istraživanju.
Glavne pretpostavke za hipotezu ovoga rada su bile da rukometašice klubova 3. hrvatske rukometne lige Istok ne puše, te da su dobro upoznate sa štetnim učincima pušenja.
Od ukupno 100 ispitanica 27 (27%) ih puši, a od toga broja njih 13 (48,1%) ih redovito puši, a njih 14 (51,9%) puši ponekad. Od ispitanica koje redovito puše najveći broj (22,2%) puše 5 – 10 cigareta dnevno. Srednja vrijednost duljine pušenja ispitanica iznosi 4 godine. Veći broj ispitanica (59,3%) puši cigarete s manje ili do 0,6 mg nikotina. Najveći broj ispitanica trenira rukomet više od 10 godina, najčešće treniraju 3-4 puta tjedno. Ukupno 66 ispitanica je jako dobro upoznato sa štetnim učincima pušenja. Najveći broj ispitanica koje puše smatra da im pušenje ne utječe na fizičku spremu. Veći broj ispitanica puši prije i nakon treninga/utakmice.
Ovom studijom je dokazano da manji broj rukometašica ispitane lige puši. Iste su jako dobro upoznate sa štetnim učinkom pušenja i smatraju kako pušenje nema utjecaja na njihovu fizičku spremu.

Ključne riječi

pušenje; rukomet; sportaši

Hrčak ID:

167220

URI

https://hrcak.srce.hr/167220

Datum izdavanja:

30.9.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.795 *