Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Eterična ulja i nusproizvodi kore mandarine (Citrus reticulata Blanco)

Dubravka Ferenčić ; Veleučilište Rijeka, Poljoprivredni odjel Poreč
David Gluhić orcid id orcid.org/0000-0002-4507-6012 ; Veleučilište Rijeka, Poljoprivredni odjel Poreč
Slavica Dudaš ; Veleučilište Rijeka, Poljoprivredni odjel Poreč


Puni tekst: hrvatski pdf 96 Kb

str. 44-49

preuzimanja: 1.979

citiraj


Sažetak

Mandarina je citrusno voće čiji se plod najčešće konzumira oguljen i svjež. Cijeli plod može se preraditi u visokovrijedne namirnice, a osim toga, kora može poslužiti kao sirovina u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Razlog koji bi čovjeka ponukao da ne odbacuje koru mandarine je svjesnost o hranjivoj vrijednosti te sadržaju kemijskih spojeva koji povoljno utječu na čovjekovo zdravlje.
Esencijalna ulja mješavine su bioaktivnih tvari, prirodni ekstrakti, odnosno izolirana grupa spojeva izbiljaka visoke koncentracije. Riječ „esencijalno“ prijevod je engleske izvedenice „quintessence“, a u Oxfordskom rječniku definirana je kao „ekstrakt tvari koji sadrži njezinu osnovu u najkoncentriranijem obliku“.
Esencijalna ulja izrazito su mirisni tekući sastojci aromatičnih biljaka, a uglavnom su bezbojne, žućkaste ili tamnosmeđe boje. To su „nusproizvodi“ metabolizma biljke, a nastaju u specijaliziranim biljnim tkivima koja sadrže uljne žlijezde. Njihova je uloga privlačenje kukaca koji pomažu pri oprašivanju, odbijanju grabežljivaca i zaštiti biljke od bolesti.
U sastavu molekula esencijalnih ulja najviše su prisutni spojevi koji su građeni od ugljika (C), vodika (H) i kisika (O). Međusobno kombinirani u velik broj molekula čine najrazličitije grupe spojeva koje se najčešće nalaze u sastavu eteričnih ulja kao što su: monoterpenski i seskviterpenski ugljikovodici, alkoholi, aldehidi, ketoni, fenoli, esteri, laktoni i fenilpropani.
Na hrvatskom tržištu osim prerađevina od pulpe mandarina, moguće je proizvesti esencijalna ulja iz kore mandarina i listova. Takovom preradom kora i list ne bi više predstavljali biootpad, već novi proizvod s oznakom izvornosti „Neretvanska mandrina“. Time bi se, osim jesenske berbe mandarina, i proljetna rezidba voćaka smatrala „berbom“

Ključne riječi

mandarina; eterična ulja; kora mandarine

Hrčak ID:

168269

URI

https://hrcak.srce.hr/168269

Datum izdavanja:

2.11.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.043 *