Glasilo biljne zaštite, Vol. 13 No. 4, 2013.
Stručni rad
Važnost i suzbijanje lisnih uši u proizvodnji krumpira
Tanja Gotlin Čuljak
; Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za poljoprivrednu zoologiju
Dinka Grubišić
; Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za poljoprivrednu zoologiju
Irena Krištić
; Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za poljoprivrednu zoologiju
Sažetak
U ovom radu prikazana je važnost lisnih uši u proizvodnji krumpira, s posebnim naglaskom u proizvodnji sjemenskog krumpira na kojem one prenose viruse Y, A, X i PLRV. Među lisnim ušima kao vektori virusa najvažnije su vrste: Myzus persicae - zelena breskvina uš, Macrosiphum euphorbiae - mlječikina lisna uš i Aulacorthum solani - krumpirova lisna uš. Lisne uši prenose viruse krumpira na dva načina: nepezistentno i perzistentno. Poznavanje dinamike populacije je važno za donošenje odluke gdje, kada i kako proizvoditi i zaštititi sjemenski krumpir. Tri su uobičajena načina praćenja populacije lisnih uši: otresanje 100 buseva, pregled 100 listova i praćenje žutim posudama. Izravno suzbijanje virusa nije moguće. Neizravne mjere pomažu da se smanji prijenos virusa. Uključuju izbor odgovarajućeg područja uzgoja, dobru gospodarsku praksu i suzbijanje vektora sredstvima za zaštitu bilja. Uspjeh u zaštiti primjenom aficida ovisi o svojstvima virusa i načinu prenošenja.
Ključne riječi
lisne uši; sjemenska proizvodnja krumpira; virusi
Hrčak ID:
169013
URI
Datum izdavanja:
1.5.2013.
Posjeta: 1.404 *