Glasilo biljne zaštite, Vol. 16 No. 5, 2016.
Stručni rad
Uvjeti proizvodnje rajčice
Josip Borošić
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Sažetak
Rajčica je jedno od najraširenijih povrća u svijetu. Jede se plod. Cvjetovi rajčice skupljeni su u cvatu u obliku grozda. Pripada skupini termofilnih kultura. Minimalna temperatura klijanja sjemena i nicanja jest 11 do 13 °C, a maksimalna oko 35 °C. Optimalna temperatura rasta jest 20 do 25 °C danju i 13 do 17 °C noću. Rast prestaje pri temperaturi nižoj od 10 °C. Pri temperaturi 0 ºC biljka strada. Potrebna je osvijetljenost najmanje 10.000 lx. Od oplođene plodnice cvijeta do zrelog potpuno obojenog ploda potrebno je 7 do 9 tjedana, ovisno o sorti, položaju cvata na biljci i uvjetima okoliša. Crvena se boja ploda ne razvija ispod 16 ºC. Uzgoj je rajčice na otvorenom moguć samo u bezmraznom razdoblju. Rast i razvoj do prvih zrelih plodova može trajati 90 do 110 dana.
Ključne riječi
rajčica; temperature rasta i razvoja; razdoblje uzgoja
Hrčak ID:
169644
URI
Datum izdavanja:
1.9.2016.
Posjeta: 2.014 *