Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Ledeno vino

Marijana Andrić


Puni tekst: hrvatski pdf 77 Kb

str. 72-74

preuzimanja: 1.696

citiraj


Sažetak

Ledeno vino prava je rijetkost na tržištu zbog svoje specifičnosti. Pripada u vrhunska predikatna vina koja se dobivaju u iznimnim godinama i iznimnim uvjetima i kao takvo ima svoju cijenu. Za ledeno vino presudni su klimatski uvjeti, pa je tako preduvjet za ledenu berbu temperatura ispod – 7 ° C. Ledena berba, kao i proizvodnja ledenog vina, predstavlja vrhunac sezone za vinogradare i vinare. Kako zbog činjenice da ledena vina ne nastaju svake sezone, nego svakih nekoliko godina kada se poslože svi presudni faktori, tako i zbog izazova koji predstavlja za one koji se u taj proces upuštaju. Ledeno vino je aromatično vino koje svojom intenzivnom bojom i mirisom odaje da se radi o posebnom vinu. Berba nije nimalo jednostavna zbog niskih temperatura i uvjeta u kojima se obavlja. Proizvodnja se odvija na tradicionalan način, te je izuzetno bitno da bobice u tako smrznutom stanju dođu na preradu koja se također odvija na niskim temperaturama. Sam proces proizvodnje je zbog specifičnih uvjeta dugotrajan i riskantan. Vina ledene berbe su uistinu posebna, te im treba dati priliku da vas u to i uvjere.

Ključne riječi

ledeno vino; predikatna vina; ledena berba; niske temperature; zamrznute bobice; riskantan proces; vrhunac vinogradarske sezone

Hrčak ID:

172209

URI

https://hrcak.srce.hr/172209

Datum izdavanja:

20.12.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.713 *