Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

SMJERNICE HRVATSKOG DRUŠTVA ZA HEMATOLOGIJU I TRANSFUZIJSKU MEDICINU U DIJAGNOSTIČKO-TERAPIJSKOM POSTUPKU ZA TROMBOCITOPENIJU IZAZVANU HEPARINOM (HIT)

Bojana Bošnjak
Marlena Čuljak-Aleksić
Koraljka Gojčeta
Branka Golubić-Ćepulić
Željko Debeljak
Javorka Dodig
Višnja Kogler-Majerić
Jasna Mesarić
Ana Peraica-Planinc
Meri Prinčić
Bojan Rode
Boško Skorić
Vladimir Stančić
Višnjica Suvić-Križanić
Deana Šturm
Maja Tomičić


Puni tekst: hrvatski pdf 216 Kb

preuzimanja: 2.004

citiraj


Sažetak

Trombocitopenija izazvana heparinom (HIT) teška je nuspojava heparinske terapije. U posljednjih desetak godina ovaj kliničkopatološki sindrom u središtu je interesa primarno zbog teških tromboembolijskih komplikacija, koje mogu imati i smrtni ishod. Znatno poboljšanje u liječenju HIT-a, postignuto je primjenom direktnih inhibitora trombina u zamjenu za heparin, a laboratorijsko ispitivanje antiheparinskih protutijela znatno je unaprijedilo dijagnostiku HIT-a. Uvođenje smjernica za dijagnostičko-terapijski postupak za HIT ima znatan učinak na kvalitetu liječenja bolesnika. Godine 2008. u Republici Hrvatskoj (RH) pokrenut je niz aktivnosti u cilju uspostavljanja smjernica za HIT, temeljenih na britanskim preporukama za dijagnostiku i liječenje trombocitopenije izazvane heparinom iz 2006. godine. Tijekom 2008/09. godine uvedeni su novi testovi za antiheparinska protutijela, algoritam laboratorijskog ispitivanja i obrazac za kliničku procjenu HIT-a te izobrazba transfuziologa i kliničara. U siječnju 2010. godine na stručnom sastanku Hrvatskog društva za hematologiju i transfuzijsku medicinu (HDHTM), nakon evaluacije rezultata jednogodišnje primjene preporuka osnovana je radna skupina za donošenje smjernica HDHTM-a za HIT. Nakon usuglašavanja i javne rasprave smjernice su prihvaćene u svibnju 2011. godine.

Ključne riječi

Trombocitopenija – kemijski izazvana, dijagnoza, liječenje; Heparin – nuspojave, terapijska primjena; Antikoagulansi – nuspojave, terapijska primjena; Smjernice; Hrvatska

Hrčak ID:

172440

URI

https://hrcak.srce.hr/172440

Datum izdavanja:

31.10.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.910 *