APA 6th Edition Zelić, M., Vranešić Bender, D., Ljubas Kelečić, D., Župan, Ž., Cicvarić, T., Maldini, B., ... Krznarić, Ž. (2014). HRVATSKE SMJERNICE ZA PERIOPERATIVNU ENTERALNU PREHRANU KIRURŠKIH BOLESNIKA. Liječnički vjesnik, 136 (7-8), 0-0. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172613
MLA 8th Edition Zelić, Marko, et al. "HRVATSKE SMJERNICE ZA PERIOPERATIVNU ENTERALNU PREHRANU KIRURŠKIH BOLESNIKA." Liječnički vjesnik, vol. 136, br. 7-8, 2014, str. 0-0. https://hrcak.srce.hr/172613. Citirano 06.03.2021.
Chicago 17th Edition Zelić, Marko, Darija Vranešić Bender, Dina Ljubas Kelečić, Željko Župan, Tedi Cicvarić, Branka Maldini, Iva Durut, et al. "HRVATSKE SMJERNICE ZA PERIOPERATIVNU ENTERALNU PREHRANU KIRURŠKIH BOLESNIKA." Liječnički vjesnik 136, br. 7-8 (2014): 0-0. https://hrcak.srce.hr/172613
Harvard Zelić, M., et al. (2014). 'HRVATSKE SMJERNICE ZA PERIOPERATIVNU ENTERALNU PREHRANU KIRURŠKIH BOLESNIKA', Liječnički vjesnik, 136(7-8), str. 0-0. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172613 (Datum pristupa: 06.03.2021.)
Vancouver Zelić M, Vranešić Bender D, Ljubas Kelečić D, Župan Ž, Cicvarić T, Maldini B i sur. HRVATSKE SMJERNICE ZA PERIOPERATIVNU ENTERALNU PREHRANU KIRURŠKIH BOLESNIKA. Liječnički vjesnik [Internet]. 2014 [pristupljeno 06.03.2021.];136(7-8):0-0. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172613
IEEE M. Zelić, et al., "HRVATSKE SMJERNICE ZA PERIOPERATIVNU ENTERALNU PREHRANU KIRURŠKIH BOLESNIKA", Liječnički vjesnik, vol.136, br. 7-8, str. 0-0, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172613. [Citirano: 06.03.2021.]
Sažetak Nutritivni status bolesnika znatno utječe na ishod kirurškog liječenja, bilo da se radi o prekomjernoj težini i debljini ili o pothranjenosti uz gubitak mišićne mase. Neadekvatna nutritivna potpora u perioperativnom periodu ugrožava kirurške postupke čak i u bolesnika koji su adekvatno uhranjeni. U ovom smo radu osobitu pozornost posvetili pothranjenim bolesnicima kojih je oko 30% u populaciji hospitaliziranoj na kirurškim odjelima. Posebnu pozornost posvetili smo pitanju svrhovitosti preoperativnoga gladovanja i prihvaćanju novih spoznaja u ovom segmentu liječenja. Cilj ove radne skupine bio je sastaviti smjernice za perioperativnu nutritivnu potporu različitim modalitetima enteralne prehrane. U izradi smjernica sudjelovali su predstavnici društava Hrvatskoga liječničkog zbora: Hrvatskog društva za digestivnu kirurgiju, Hrvatskog društva za kliničku prehranu, Hrvatskoga kirurškog društva, Hrvatskog društva za endoskopsku kirurgiju, Hrvatskoga traumatološkog društva te Hrvatskog društva za anesteziologiju i reanimatologiju. Smjernice su oblikovane kao skup pitanja koja se pojavljuju svakodnevno u kliničkom radu tijekom pripreme bolesnika za kirurški zahvat te nakon samoga kirurškog liječenja, a odnose se na procjenu nutritivnog statusa, perioperativnu nutritivnu potporu, trajanje preoperativnog razdoblja gladovanja te odabir načina unosa hrane. Procjena nutritivnog statusa i primjena različitih modaliteta enteralne prehrane trebale bi ući u standardne postupnike dijagnostike i liječenja u hrvatskim bolnicama.