Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj paragenetskih čimbenika na proizvodnju i kvalitetu mlijeka istočnofrizijskih ovaca u Hrvatskoj

Neven Antunac orcid id orcid.org/0000-0003-1084-5966 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Boro Mioč
Nataša Mikulec orcid id orcid.org/0000-0002-9981-5626
Samir Kalit
Marija Pecina
Jasmina Havranek
Vesna Pavić


Puni tekst: hrvatski pdf 322 Kb

str. 195-208

preuzimanja: 993

citiraj


Sažetak

Svrha istraživanja bila je utvrditi utjecaj stada (A i B), stadija laktacije (0 - 60. dan; 61. - 150. dan i 151. do zasušenja) i redoslijeda laktacije (I., II., III., IV. i ostale) na dnevnu količinu, kemijski sastav, fizikalne osobine i higijensku kvalitetu mlijeka istočnofrizijskih ovaca. Istraživanja su provedena tijekom 2004. i 2005. godine na uzorku od 100 ovaca. Uzorci mlijeka jutarnje I večernje mužnje uzimani su svakih 30 dana tijekom laktacije nakon odbića janjadi. Fizikalno-kemijski sastav i higijenska kvaliteta mlijeka određeni su referentnim i standardnim metodama. Dobiveni podatci statistički su obrađeni u PROC ANOVA, SAS programu. Istočnofrizijske ovce su za prosječnog trajanja laktacije od 217 dana proizvele prosječno 1 040 mL mlijeka / dan. Utvrđen je značajan (P < 0,01) utjecaj stada na dnevnu količinu mlijeka, količinu proteina, suhe tvari bez masti, točku ledišta i pH vrijednost mlijeka. Stadij laktacije imao je značajan (P < 0,001) utjecaj na sve istraživane parametre osim na log broj somatskih stanica. Najveće količine mliječne masti (6,53 %), proteina (5,44 %), suhe tvari (17,45 %) i suhe tvari bez masti (10,98 %) utvrđene su krajem stadija laktacije, dok je količina laktoze (4,61 %) bila najmanja. Također su utvrđeni značajni (P < 0,05) koeficijenti korelacija između dnevne količine mlijeka i: količine suhe tvari (-0,46), mliječne masti (-0,51), proteina (-0,39), laktoze (0,51), suhe tvari bez masti (-0,28) i pH vrijednosti (0,14). Iz rezultata istraživanja može se zaključiti da su stado, stadij i redoslijed laktacije značajno utjecali na većinu istraživanih parametara.

Ključne riječi

ovčje mlijeko; laktacija; mliječna mast; protein; somatske stanice; mikroorganizmi

Hrčak ID:

17440

URI

https://hrcak.srce.hr/17440

Datum izdavanja:

17.10.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.175 *