hrcak mascot   Srce   HID

Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, No.5. Veljača 2017.

Izlaganje sa skupa
https://doi.org/10.21857/y54jof6jpm

Gen kolekcija autohtonih sorata vinove loze u Institutu, doprinos održivom razvoju vinogradarstva i vinarstva u Istri

Đordano Peršurić ; Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč, Hrvatska
Anita Silvana Ilak Peršurić ; Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (507 KB) str. 13-23 preuzimanja: 46* citiraj
APA
Peršurić, Đ., Ilak Peršurić, A.S. (2016). Gen kolekcija autohtonih sorata vinove loze u Institutu, doprinos održivom razvoju vinogradarstva i vinarstva u Istri. Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, (5.). doi:10.21857/y54jof6jpm

Sažetak
Svjetski trend u očuvanju i održivom razvoju vinogradarstva već je niz godina baziran na izvornim i tipičnim sortama pojedinih vinogorja. Od 2003. godine u znanstvenim istraživanjima na projektu „Genetski i gospodarski resursi Vitis sp.“ (2001. – 2006.) i „Valorizacija resursa vinove loze (Vitis sp.) i banka gena“ (2006. – 2012.) sustavno su se pratile autohtone sorte vinove loze na području Istre, u cilju njihovog pronalaženja te gospodarske i genetske valorizacije.
Tijekom 12-godišnjeg istraživanja, u kojem je učestvovala brojna ekipa
istraživača i tehničkog osoblja Instituta, pregledano je stotinjak vinograda diljem Istarskog poluotoka, starih od 50 do 100 godina, cijepljenih na mjestu sadnje, u svrhu pronalaženja i identifikacije trsova svih starih istarskih sorata različitih genetskih i gospodarskih karakteristika. Na temelju pregleda i prikupljenih podataka iz osamdesetak nasada, označeno je više stotina biotipa različitih
starih prepoznatljivih sorata vinove loze te puno biotipova sa zanimljivim ampelografskim karakteristikama koji se nisu mogli svrstati u do tada poznate stare sorte.
Svi označeni biotipovi ampelografski su identificirani i opisani. Njihove
morfološke karakteristike opisane su pomoću OIV indikatora. Napravljene su i kemijske analize mošta (pH, šećeri, kiseline), te DAS-ELISA test, zbog utvrđivanja njihovog zdravstvenog stanja.
Najveći dio tih biotipova tijekom 2005. do 2012. godine posađen je u novom pokusnom nasadu Gen kolekcije autohtonih sorata vinove loze na imanju Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. Na površini od 7.182 m² nalazi se posađen 3.591 trs, uspješno razmnoženih biotipova. Taj nasad danas predstavlja osnovu za stvaranje novih klonova autohtonih sorata vinove loze u Istri.
Gen kolekcija Instituta osnova je za dugoročni i održivi razvoj vinogradarstva u Istri jer ne postoji niti jedan matični nasad vinove loze podignut sukladno važećim zakonskim propisima koji bi bio izvor kvalitetnog sadnog materijala autohtonih sorata genetskog porijekla iz Istre.

Ključne riječi
vinova loza; vinogradarstvo; autohtone sorte; gen kolekcija; održivi razvoj

Hrčak ID: 176928

URI
https://hrcak.srce.hr/176928

[engleski]

Posjeta: 128 *