hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.21857/yvjrdcn0ly

Gospodarske i enološke karakteristike otpornih sorata loza (Vitis sp.) u uvjetima Zagrebačkog vinogorja

Jasminka Karoglan Kontić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8593-2901 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Josip Buhin ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Darko Preiner ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zvjezdana Marković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Domagoj Stupić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1663-7527 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Željko Andabaka ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Edi Maletić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6401-5258 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (564 KB) str. 25-38 preuzimanja: 272* citiraj
APA 6th Edition
Karoglan Kontić, J., Buhin, J., Preiner, D., Marković, Z., Stupić, D., Andabaka, Ž. i Maletić, E. (2016). Gospodarske i enološke karakteristike otpornih sorata loza (Vitis sp.) u uvjetima Zagrebačkog vinogorja. Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, (5.), 25-38. https://doi.org/10.21857/yvjrdcn0ly
MLA 8th Edition
Karoglan Kontić, Jasminka, et al. "Gospodarske i enološke karakteristike otpornih sorata loza (Vitis sp.) u uvjetima Zagrebačkog vinogorja." Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, vol. , br. 5., 2016, str. 25-38. https://doi.org/10.21857/yvjrdcn0ly. Citirano 15.12.2019.
Chicago 17th Edition
Karoglan Kontić, Jasminka, Josip Buhin, Darko Preiner, Zvjezdana Marković, Domagoj Stupić, Željko Andabaka i Edi Maletić. "Gospodarske i enološke karakteristike otpornih sorata loza (Vitis sp.) u uvjetima Zagrebačkog vinogorja." Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi , br. 5. (2016): 25-38. https://doi.org/10.21857/yvjrdcn0ly
Harvard
Karoglan Kontić, J., et al. (2016). 'Gospodarske i enološke karakteristike otpornih sorata loza (Vitis sp.) u uvjetima Zagrebačkog vinogorja', Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, (5.), str. 25-38. https://doi.org/10.21857/yvjrdcn0ly
Vancouver
Karoglan Kontić J, Buhin J, Preiner D, Marković Z, Stupić D, Andabaka Ž i sur. Gospodarske i enološke karakteristike otpornih sorata loza (Vitis sp.) u uvjetima Zagrebačkog vinogorja. Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi [Internet]. 2016 [pristupljeno 15.12.2019.];(5.):25-38. https://doi.org/10.21857/yvjrdcn0ly
IEEE
J. Karoglan Kontić, et al., "Gospodarske i enološke karakteristike otpornih sorata loza (Vitis sp.) u uvjetima Zagrebačkog vinogorja", Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, vol., br. 5., str. 25-38, 2016. [Online]. https://doi.org/10.21857/yvjrdcn0ly

Sažetak
S ciljem introdukcije i davanja preporuke za uvrštavanje na Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze nekih od sorata s otpornošću na gljivične bolesti, na pokušalištu Agronomskog fakulteta „Jazbina“ u Zagrebu, podignut je pokusni nasad sorata Bačka, Bianca, Merzling, Orion, Panonija, Phoenix, Sirius, Staufer i Regent. Istraživanja su provedena u periodu od 2007. do 2012. godine s osobitim naglaskom na gospodarske i tehnološke karakteristike koje sorte očituju na području Zagrebačkog vinogorja.
Uvometrijskim mjerenjima i mehaničkom analizom grozda i bobice utvrđeno je da su sve sorte s obzirom na randman tipično vinske, s visokim udjelom mesa u odnosu na čvrsti ostatak. Grozdovi su im mali do srednje veliki. Utvrđeni koeficijenti rodnosti pokazuju visok rodni potencijal istraživanih sorata, a kemijski sastav mošta ukazuje na njihov visok kvalitativni potencijal. Fizikalno-kemijska analiza vina i rezultati senzornih ocjenjivanja pokazuju kako su vina svih sorata bogata alkoholom, što je uz primjerenu kiselost i visoke količine ukupnog ekstrakta rezultiralo dobrim ocjenama na senzornom ocjenjivanju. Kvalitetom su se osobito istaknule sorte Bianca i Regent s prosječnom ocjenom višom od 80 bodova, no i od ostalih sorata su u većini godina proizvedena vina koja su ocjenjivači svrstali u kategoriji kvalitetnih.

Ključne riječi
vinske sorte s otpornošću na gljivične bolesti; međuvrsni križanci; gospodarske karakteristike; kvaliteta vina

Hrčak ID: 177016

URI
https://hrcak.srce.hr/177016

[engleski]

Posjeta: 435 *