Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.21857/yvjrdcn0ly

Gospodarske i enološke karakteristike otpornih sorata loza (Vitis sp.) u uvjetima Zagrebačkog vinogorja

Jasminka Karoglan Kontić orcid id orcid.org/0000-0002-8593-2901 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Josip Buhin ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Darko Preiner orcid id orcid.org/0000-0003-4598-2207 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zvjezdana Marković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Domagoj Stupić orcid id orcid.org/0000-0003-1663-7527 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Željko Andabaka orcid id orcid.org/0000-0002-2129-9588 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Edi Maletić orcid id orcid.org/0000-0002-6401-5258 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 564 Kb

str. 25-38

preuzimanja: 851

citiraj


Sažetak

S ciljem introdukcije i davanja preporuke za uvrštavanje na Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze nekih od sorata s otpornošću na gljivične bolesti, na pokušalištu Agronomskog fakulteta „Jazbina“ u Zagrebu, podignut je pokusni nasad sorata Bačka, Bianca, Merzling, Orion, Panonija, Phoenix, Sirius, Staufer i Regent. Istraživanja su provedena u periodu od 2007. do 2012. godine s osobitim naglaskom na gospodarske i tehnološke karakteristike koje sorte očituju na području Zagrebačkog vinogorja.
Uvometrijskim mjerenjima i mehaničkom analizom grozda i bobice utvrđeno je da su sve sorte s obzirom na randman tipično vinske, s visokim udjelom mesa u odnosu na čvrsti ostatak. Grozdovi su im mali do srednje veliki. Utvrđeni koeficijenti rodnosti pokazuju visok rodni potencijal istraživanih sorata, a kemijski sastav mošta ukazuje na njihov visok kvalitativni potencijal. Fizikalno-kemijska analiza vina i rezultati senzornih ocjenjivanja pokazuju kako su vina svih sorata bogata alkoholom, što je uz primjerenu kiselost i visoke količine ukupnog ekstrakta rezultiralo dobrim ocjenama na senzornom ocjenjivanju. Kvalitetom su se osobito istaknule sorte Bianca i Regent s prosječnom ocjenom višom od 80 bodova, no i od ostalih sorata su u većini godina proizvedena vina koja su ocjenjivači svrstali u kategoriji kvalitetnih.

Ključne riječi

vinske sorte s otpornošću na gljivične bolesti; međuvrsni križanci; gospodarske karakteristike; kvaliteta vina

Hrčak ID:

177016

URI

https://hrcak.srce.hr/177016

Datum izdavanja:

28.2.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.742 *