Izlaganje sa skupa
https://doi.org/10.21857/m16wjcpdw9
Pjenušava vina u funkciji razvoja vinarstva i kulture stola u Republici Hrvatskoj
Đordano Peršurić
; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Poreč, Hrvatska
Ana Peršurić
orcid.org/0000-0002-4557-4468
; Pjenušci Peršurić d.o.o., Višnjan, Hrvatska
Katarina Peršurić Bernobić
; Pjenušci Peršurić d.o.o., Višnjan, Hrvatska
Sažetak
Tehnologija proizvodnje prirodnih pjenušavih vina metodom vrenja u boci predstavlja najzahtjevniju tehnologiju u vinarskoj proizvodnji. Za proizvodnju pjenušaca upotrebljavaju se standardne svjetske sorte: Chardonnay, Pinot crni i Pinot Meunier u Champagni (Francuska), dok se u ostalim dijelovima svijeta, osim ovih koriste i brojne druge, vrlo često i autohtone sorte.
Potrošnja pjenušavih vina u svijetu i u EU, bitna je kako količinski, tako još više vrijednosno i u stalnom je porastu, dok je u Republici Hrvatskoj ona još uvijek skromna i količinski i vrijednosno, ali ima trend stalnog rasta.
Posljednjih godina broj proizvođača pjenušavih vina u velikom je porastu u svim vinogradarskim krajevima Hrvatske. Potrošnja tih vina u Hrvatskoj je daleko ispod potreba kod domaćih potrošača, ali i mogućnosti ponude u turizmu. Postojeća mala potrošnja trenutno se većim dijelom bazira na jeftinijim i po kvaliteti skromnim pjenušcima i gaziranim vinima iz uvoza.
Kultura pijenja kvalitetnih pjenušavih vina sastavni je dio kulture stola i življenja u razvijenim zemljama. Za očekivati je da će i u Hrvatskoj s podizanjem životnog standarda stanovništva i podizanjem kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga bitno rasti i potrošnja kvalitetnih pjenušavih vina. Zato se može tvrditi da u Hrvatskoj neće ni biti velikog napretka u razvoju vinarstva, bez segmenta potrošnje kvalitetnih pjenušavih vina, što otvara veliku razvojnu perspektivu i domaćim proizvođačima.
Ključne riječi
pjenušava vina; vinogradarstvo; potrošnja vina; kultura stola; klasična metoda
Hrčak ID:
177028
URI
Datum izdavanja:
28.2.2017.
Posjeta: 2.173 *