Skoči na glavni sadržaj

Uvodnik

UVODNIK GOSTUJUĆEG UREDNIŠTVA

Aleksandra Golubović ; Katilički bogoslovni fakultet - Teologija u Rijeci, Sveučilišta u Zagrebu
Saša Horvat orcid id orcid.org/0000-0003-1968-8688 ; Katilički bogoslovni fakultet - Teologija u Rijeci, Sveučilišta u Zagrebu
Franjo Mijatović ; Katilički bogoslovni fakultet - Teologija u Rijeci, Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 98 Kb

str. 195-196

preuzimanja: 166

citiraj


Sažetak

Često imamo priliku obilježiti neku važnu obljetnicu, bilo da je riječ o godišnjici života ili onoj vezanoj za određeni aspekt nečijeg životnog puta. Među njima osobito su nam drage obljetnice koje obilježavaju naše poslovne i privatne uspjehe. Idealno je kada se one poklapaju pa nam je posao praktički životni pokretač za osobni rast i izgradnju, i kada nam upravo rad predstavlja trajni izvor inspiracije i ustrajnosti u onome što živimo. Jednu takvu obljetnicu obilježavamo upravo u ovom svečanom broju Riječkog teološkog časopisa.
Riječ je o obljetnici vezanoj uz riječkog nadbiskupa dr. sc. Ivana Devčića. Naredne će godine Nadbiskup napuniti 70 godina života, napunio je 41 godinu svećeništva, ima 37 godina profesorskog staža i 16 godina biskupstva. Nadbiskup je, naime, dugogodišnji profesor na Teologiji u Rijeci – područnom studiju Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i upravo smo ovaj aspekt njegova rada željeli obilježiti. Nadbiskup je na spomenutom studiju predavao većinu filozofskih kolegija, a uz to je do sada napisao više knjiga i respektabilan broj članaka. Njegovi su interesi prilično široki, a područje koje ga osobito interesira jest filozofija religije i teodiceja. No, pored toga, otvoren je i za suvremenu tematiku koja obuhvaća gotovo sva područja filozofije i teologije, posebice odnos filozofije, tj. religije, prema znanostima, uključujući nove trendove promišljanja i sl. Zato se u prilozima koji se nalaze u ovom broju Riječkog teološkog časopisa obrađuju teme iz različitih područja.

Ključne riječi

Hrčak ID:

177597

URI

https://hrcak.srce.hr/177597

Datum izdavanja:

6.3.2017.

Posjeta: 585 *