Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

PRILOG RAZUMIJEVANJU TUMAČENJA BOŽJIH ATRIBUTA U PETRIĆEVOJ NOVOJ SVEOPĆOJ FILOZOFIJI

Aleksandra Golubović ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 213 Kb

str. 221-238

preuzimanja: 514

citiraj


Sažetak

U ovom prilogu želimo postaviti okvire za raspravu o opisu i shvaćanju Boga i božanskih atributa u djelu Nova sveopća filozofija, odnosno, u cjelini pod nazivom Panarchija, našeg najpoznatijeg renesansnog filozofa Frane Petrića. Panarchija se sastoji od ukupno dvadeset dvije knjige, a u devetnaestoj se Petrić fokusirano bavi upravo tematikom božanskih atributa. Rasprava o atributima, međutim, nastavlja se i u dvadesetoj pa sve do dvadeset druge knjige što nam omogućuje dobivanje cjelovitijeg uvida u ovu tematiku.
Bog je, kako ga Petrić u Panarchiji prikazuje, zaslužan ne samo za nastanak svijeta nego i za njegov opstanak. On je dakle stvoritelj i uzdržavatelj svijeta, a po definiciji nadnaravno biće kojemu pripadaju sva savršenstva, odnosno božanski atributi. U ovom ćemo se radu posebice fokusirati na tumačenje božanskih atributa koje Petrić razmatra i interpretira u devetnaestoj knjizi Panarchije, i to ponajviše kroz prizmu kršćanske religije. Prikazom obrisa rasprave o Bogu i njegovim atributima kod Petrića želimo pokazati kako se Boga shvaćalo nekad i na koji se način naše znanje o Bogu može upravo na toj hvalevrijednoj baštini dalje izgrađivati i poboljšavati. Cjelokupnoj ćemo raspravi pristupiti sa stajališta povijesnih, ali i recentnih rasprava o Bogu i njegovim atributima. Riječ je o, kao što ćemo vidjeti, veoma aktualnoj i zanimljivoj tematici.

Ključne riječi

Bog; Božji atributi; Frane Petrić; počelo; Jedno; Dobro; mudrost; jednostavnost; nepromjenjivost; najviša istina; dostatnost; dobrotvornost; savršenstvo

Hrčak ID:

177602

URI

https://hrcak.srce.hr/177602

Datum izdavanja:

6.3.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.169 *