Skoči na glavni sadržaj

Recenzija, Prikaz slučaja

Richard Rohr: GOLO SADA. VIDJETI KAKO MISTICI VIDE Synopsis, Zagreb – Sarajevo, 2016., 221 str.

Richard Pavlić orcid id orcid.org/0000-0002-4403-7062 ; Katilički bogoslovni fakultet - Teologija u Rijeci, Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 137 Kb

str. 399-400

preuzimanja: 264

citiraj


Sažetak

Već prvi pogled na autobiografski proslov Rohrove knjige daje nam naslutiti da se susrećemo s iskrenim tragateljem religioznoga iskustva koji nema straha pred novim, drugim i drukčijim. Rohrova otvorenost za dijalog na području religije daje prednost intra-religijskom pristupu u kojemu se naglasak stavlja na iskustvo, za razliku od inter-religijskog pristupa u kojem se prednost daje komparativnom razmatranju pojedinih religijskih elemenata.
Sa stajalište teološke kritike možemo prigovoriti da se u Rohrovu izboru gubi objektivnost pristupa. On prednost daje molitvenoj praksi zanemarujući, štoviše, kritički se osvrćući na ostale religijske elemente poput institucije, nauka, obreda i moralnog ustroja, pa sve do relativizacije religije kao takve. Govoreći o molitvenom iskustvu, ovaj suvremeni američki franjevac prednost daje kontemplativnom vidu molitve pri čemu zahvaća u religijska iskustva azijskih religija zbog čega se može dobiti dojam praktičnog sinkretizma. Razdvajanje ispravnog naučavanja (orthodoxis) od ispravnog djelovanja (orthopraxis) s ciljem naglašavanja ovog posljednjeg nije u skladu s tradicionalnim kršćanskim učenjem u kojem su ispravan nauk i djelovanje nerazdvojivi. Osim toga, u Rohrovu pristupu religijama, kristocentrična perspektiva biva zasjenjena teocentričnom. Iako se često poziva na Evanđelje, naglasak mu je više na Isusovu učenju nego na spasenjskoj ulozi Krista kao osobe.

Ključne riječi

Richard Rohr

Hrčak ID:

177611

URI

https://hrcak.srce.hr/177611

Datum izdavanja:

6.3.2017.

Posjeta: 814 *