Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Pisma Lea Juneka i Đure Tiljka iz 1945. godine. Važni dokumenti vremena

Snježana Pavičić ; Hrvatski povijesni muzej, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 99 Kb

str. 197-202

preuzimanja: 458

citiraj


Sažetak

Pisma hrvatskih slikara Lea Juneka i Đure Tiljka iz 1945. godine, koja se čuvaju u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu i sada se prvi put objavljuju, prilog su poznavanju kompleksnih osobnih situacija umjetnika, ali i šireg stanja nacionalnoga umjetničkog života neposredno nakon završetka Drugoga svjetskog rata.
Sadržaji pisama rasvjetljavaju umjetničke i životne stavove umjetnika koji su u početku djelovanja, od dvadesetih godina 20. stoljeća, bili važni protagonisti napredne struje likovnih kretanja. Leo Junek od 1925. godine živi i radi u Parizu, a Đuro Tiljak se nakon kraćih putovanja u Moskvu i Pariz vraća u Zagreb.
U zaoštrenim društveno-političkim okolnostima u srpnju 1945. godine Junek se pismom obraća Tiljku koji je tada, vrativši se iz partizana, imenovan predsjednikom Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske i prorektorom Akademije likovnih umjetnosti. Pribojavajući se poraznih posljedica Harkovskog kongresa i od politike nametnutih programa o funkciji umjetnosti, Junek u pismu predlaže organiziranje kongresa kulturnih radnika nadajući se time većoj usmjerenosti naših umjetnika naprednim europskim iskustvima.
Na ovo Junekovo pismo Tiljak odgovara u prosincu 1945 godine. Prijedlog smatra nerealnim zbog brojnih problema u zemlji i upozorava na opasnosti koje bi kongres mogao proizvesti jer kvaliteta hrvatske likovne umjetnosti nije na razini s europskom. Tiljkov odgovor i nadalje pokazuje umjetnikovu duboku zaokupljenost socijalnim pitanjima i poziciju koja je, kao i u predratnom razdoblju, bila uvjetovana njegovim beskompromisnim karakterom što je uzrokovalo nepremostiv razdor između društvenih ciljeva i osobnoga likovnog izraza. Pisma umjetnika važni su dokumenti vremena i pružaju niz mogućnosti interpretacije i istraživanja teme odnosa umjetnosti i politike te ukazuju kako se taj odnos ne može uvijek postavljati samo jednostavno kao odnos između slobode i nametnutih direktiva umjetničkog stvaranja, već je vrlo složen i prožet brojnim nijansama

Ključne riječi

Leo Junek; Đuro Tiljak; 1945. godina; pisma; larpurlartizam; socijalno angažirana umjetnost

Hrčak ID:

178227

URI

https://hrcak.srce.hr/178227

Datum izdavanja:

30.11.2016.

Posjeta: 856 *