Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Važnost fundraisinga za održivost neprofitnih organizacija

Lorena Dadić orcid id orcid.org/0000-0003-1479-4123 ; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija, Sveučilište u Rijeci


Puni tekst: hrvatski pdf 261 Kb

str. 62-73

preuzimanja: 662

citiraj


Sažetak

Neprofitne organizacije temelj su svakoga demokratskog društva. Neprofitne organizacije imaju ključnu ulogu u modernizaciji socijalnih država, izgradnji povjerenja, civilnih vrlina i socijalnog kapitala, a suradnjom unutar lokalne zajednice stvaraju dodatne sposobnosti (kapacitete) za rješavanje problema i unaprjeđenje kvalitete života. Međutim, djelovanju neprofitnih organizacija imanentan je čitav niz upravljačkih problema. Problemi koji se najčešće ističu su nedostatak financijskih sredstava i neodrživost razvoja, neprofesionalnost u radu, netransparentnost organizacija i njihova neutemeljenost u širem članstvu, nedostatak vodstva, slaba umreženost i niska razina suradnje među organizacijama, slaba suradnja s medijima te nerazvijena uloga zagovaranja (Bežovan, 2005). Nedostatak financijskih sredstava dolazi u novije vrijeme sve više do izražaja ponajprije zato što su neprofitne organizacije ovisne o sredstvima iz javnog proračuna (dotacije), a s druge strane jer je prisutan i sve veći broj registriranih neprofitnih organizacija koje se natječu za sve manji raspoloživi iznos javnih sredstava. Slijedom toga, upitna je dugoročna održivost neprofitnih organizacija.
Rješenje se može pronaći u pomno planiranim aktivnostima prikupljanja sredstava (engl. fundraising) od potencijalnih donatora i/ili sponzora kako bi se povećao udio donacija i vlastitih prihoda i smanjio udio dotacija. U hrvatskome neprofitnom sektoru još se uvijek nedovoljno govori o fundraisingu, a istraživanja su pokazala da neprofitne organizacije u Hrvatskoj ne znaju što sve taj pojam obuhvaća.

Ključne riječi

neprofitne organizacije; održivost neprofitnih organizacija; fundraising; donacije; sponzorstva

Hrčak ID:

179120

URI

https://hrcak.srce.hr/179120

Datum izdavanja:

5.4.2017.

Posjeta: 1.824 *