Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.17234/SocEkol.25.3.3

Percepcija problema, mogućnosti i navika odvojenog prikupljanja otpada

Sanja Kalambura orcid id orcid.org/0000-0002-4337-4892 ; Veleučilište Velika Gorica, Zagrebačka cesta 5, 10 410 Velika Gorica
Aleksandar Racz
Nives Jovičić
Marko Toth


Puni tekst: hrvatski pdf 492 Kb

str. 271-287

preuzimanja: 1.478

citiraj


Sažetak

Cjelovit sustav gospodarenja otpadom temelji se na principu hijerarhijskog koncepta u kojem se na vrhu nalazi izbjegavanje otpada, potom slijedi vrednovanje, a tek na kraju odlaganje. Procjenjuje se kako tek vrlo mali udio od ukupnih količina otpada nastalog u RH tijekom jedne godine nađe put k oporabi. Sve se ostalo, mjereno milijunima tona godišnje, odlaže. Prema dosadašnjim referentnim istraživanjima, koja su navedena u radu, problem otpada je percipiran kao značajan.
Istraživanje je imalo za cilj doći do aktualnih saznanja o percepciji odvojenog prikupljanja otpada, a rezultati istraživanja te statistička obrada podataka prikazani su u radu. Rezultati su prikupljeni grupnim anketiranjem. Statističke metode korištene pri obradi podataka su deskriptivna statistika kao i metoda analitičke statistike. U obradi su primijenjene metode univarijatne (postoci) i bivarijatne analize (analiza varijance i t-test). Rezultati su pokazali da više od pola ispitanika od ukupnog uzorka razvrstava otpad u vlastitom kućanstvu, a oni koji ne razvrstavaju kao razlog većinom navode nepostojanje infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada u blizini mjesta stanovanja.

Ključne riječi

ekološka svijest; percepcija; otpad; odvojeno prikupljanje otpada; recikliranje

Hrčak ID:

179517

URI

https://hrcak.srce.hr/179517

Datum izdavanja:

10.4.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 2.791 *