hrcak mascot   Srce   HID

Professional paper

Selektivna oksidacija "mekih" tipova uljno-pećnih čađa amonijevim nitratom

N. Zečević

Fulltext: croatian, pdf (154 KB) pages 633-642 downloads: 239* cite
APA 6th Edition
Zečević, N. (2007). Selektivna oksidacija "mekih" tipova uljno-pećnih čađa amonijevim nitratom. Kemija u industriji, 56 (12), 633-642. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/18054
MLA 8th Edition
Zečević, N.. "Selektivna oksidacija "mekih" tipova uljno-pećnih čađa amonijevim nitratom." Kemija u industriji, vol. 56, no. 12, 2007, pp. 633-642. https://hrcak.srce.hr/18054. Accessed 18 Oct. 2019.
Chicago 17th Edition
Zečević, N.. "Selektivna oksidacija "mekih" tipova uljno-pećnih čađa amonijevim nitratom." Kemija u industriji 56, no. 12 (2007): 633-642. https://hrcak.srce.hr/18054
Harvard
Zečević, N. (2007). 'Selektivna oksidacija "mekih" tipova uljno-pećnih čađa amonijevim nitratom', Kemija u industriji, 56(12), pp. 633-642. Available at: https://hrcak.srce.hr/18054 (Accessed 18 October 2019)
Vancouver
Zečević N. Selektivna oksidacija "mekih" tipova uljno-pećnih čađa amonijevim nitratom. Kemija u industriji [Internet]. 2007 [cited 2019 October 18];56(12):633-642. Available from: https://hrcak.srce.hr/18054
IEEE
N. Zečević, "Selektivna oksidacija "mekih" tipova uljno-pećnih čađa amonijevim nitratom", Kemija u industriji, vol.56, no. 12, pp. 633-642, 2007. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/18054. [Accessed: 18 October 2019]

Abstracts
Obrada površine "mekih" tipova čađa kao što su N660 i N772 koji se proizvode uljno-pećnim postupkom zahtijeva poseban naknadni tretman, budući da se adekvatna kvaliteta iste ne može postići konvencionalnim putem. Radi toga je razvijena metoda eliminiranja zaostalog neizreagiranog
ulja s površine "mekih" tipova čađa uz pomoć njezine selektivne oksidacije. "Meki" tipovi čađa sa niskim vrijednostima obojenja otapala miješani su s vodenim otopinama masene koncentracije 1,25 do 10,00 g L-1 amonijevog nitrata p. a., u odnosu na masu čađe. Nakon homogeniziranja smjesa je sušena na temperaturi od 180 do 210 °C u vremenskom razmaku od 30 do 120 min kako bi došlo do selektivne oksidacije neizreagiranog ulja na površini čađe. Navedenim laboratorijskim postupkom improvizirani su industrijski uvjeti granuliranja "mekih" tipova čađe, koji je uspješno proveden, te se primjenjuje u konvencionalnom industrijskom postupku proizvodnje "mekih" tipova uljno-pećnih čađa na postrojenju proizvodnje čađe u Kutini.

Keywords
"Meki" tipovi uljno-pećnih čađa; selektivna oksidacija; amonijev nitrat

Hrčak ID: 18054

URI
https://hrcak.srce.hr/18054

[english]

Visits: 647 *