Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KVALITETA KONZUMNIH JAJA NA HRVATSKOME TRŽIŠTU

Zlata Kralik orcid id orcid.org/0000-0001-9056-9564 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Manuela Grčević Grčević ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Danica Hanžek ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ana Zelić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 233 Kb

str. 63-68

preuzimanja: 433

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 233 Kb

str. 63-68

preuzimanja: 337

citiraj


Sažetak

U radu se istražuju fizikalno-kemijski pokazatelji kakvoće konzumnih jaja na našem tržištu. Istraživanje je provedeno na jajima dvaju različitih proizvođača, „A“ i B“, i to 7. i 28. dana skladištenja jaja. Prema Pravilniku o kakvoći jaja (NN 115/06. čl. 9.), jaja se klasiraju na jaja „A“ klase“ ili svježa jaja i jaja „B“ klase, namijenjena industrijskoj preradi. S obzirom na težinu, jaja „A“ klase razvrstavaju se u četiri razreda: „XL“, „L“, „M“ i „S“. Naše istraživanje odnosi se na jaja „M“ težinskoga razreda, jer se taj razred jaja najviše koristi u našim uvjetima. Od pokazatelja vanjske kvalitete jaja analizirani su indeks oblika (%), težina jaja (g), težina ljuske (g), čvrstoća (kg/cm2) i debljina (mm) ljuske, a od unutrašnjih pokazatelja težina bjelanjka i žumanjka (g), boja žumanjka, Haugh jedinice (HJ), visina bjelanjka (mm), pH bjelanjka i pH žumanjka. Rezultati naših istraživanja dopuštaju sljedeće zaključke: temeljem procjene energetske i proteinske vrijednosti, jaja proizvođača „B“ odlikuju se boljom nutritivnom vrijednošću od jaja proizvođača „A“. Rezultati istraživanja kvalitete jaja 7. dana skladištenja pokazali su da postoji statistički značajna razlika (P<0,001) između proizvođača jaja „A“ i „B“ u težini jaja, indeksu oblika, debljini ljuske, težini i čvrstoći ljuske, kao i težini bjelanjka. Nakon 28. dana skladištenja, utvrđena je statistički značajna razlika (P<0,001) u visini bjelanjka, HJ, pH vrijednostima bjelanjka i žumanjka te boji žumanjka (P=0,003). Temeljem analize nutritivne vrijednosti i fizikalno-kemijskih svojstava jaja tijekom skladištenja, jaja proizvođača „B“ odlikuju se boljom kvalitetom od jaja proizvođača „A“. Jaja obaju proizvođača zadovoljavaju uvjete propisane hrvatskim pravilnikom o kakvoći jaja.

Ključne riječi

konzumno jaje; kvaliteta; skladištenje; „M“ težinski razred

Hrčak ID:

182899

URI

https://hrcak.srce.hr/182899

Datum izdavanja:

7.6.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.927 *