Stručni rad
Menadžment ljudskih resursa u hotelijerstvu i ugostiteljstvu
Martina Petrović
orcid.org/0000-0002-7525-3251
; Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira, Split, Hrvatska
Magda Bonacin
orcid.org/0000-0001-9586-7085
; Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira, Split, Hrvatska
Sažetak
Važan dio svakog kolektiva su ljudi. Ljudi su ključni faktor uspješnog poslovanja i djelovanja svakog poduzeća, organizacije ili institucije, njihova znanja, sposobnosti, vještine i kompetencije. Menadžment ljudskih resursa danas predstavlja važnu poslovnu funkciju koju čine aktivnosti planiranja, organiziranja, vođenja i kontrole ljudskih resursa u nekoj organizaciji. Uloga funkcije menadžmenta ljudskih resursa razvijala se s vremenom. Na početku je predstavljala samo administrativnu komponentu, dok joj u novije vrijeme većina menadžera posvećuje posebnu pozornost i provlači je kroz sve strateške ciljeve i odluke. Ovaj stručni rad opisuje funkcije i aktivnosti menadžmenta ljudskih resursa u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Upravljanjem okruženja ljudskih potencijala i predviđanjem poslovanja, profil osoblja u hotelskim i ugostiteljskim objektima uvelike utječe na oblikovanje hotelske ponude. Ljudski čimbenik u hotelijerstvu je neophodan faktor uspješnog poslovanja. Regrutiranjem, selekcijom i obrazovanjem djelatnika hotelski i ugostiteljski objekt ulaže u svoje strateški najvažnije resurse – kadrove.
Ključne riječi
ljudski resursi; hotelijerstvo; hotelska ponuda; obrazovanje djelatnika
Hrčak ID:
182986
URI
Datum izdavanja:
12.6.2017.
Posjeta: 6.277 *