Pregledni rad
https://doi.org/10.31823/d.25.2.2
Vino u bogoslužju
Zvonko Pažin
; Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Đakovo, Hrvatska
Sažetak
Govoreći o vinu u bogoslužju, autor polazi od uloge i značenja vina u svakodnevnom i liturgijskom životu antičkih naroda. Ističe se da vino ima osobitu važnost u židovskom redovnom životu i bogoslužju, ponajprije u obredu pashalne večere. Budući da je euharistija ustanovljena upravo na pashalnoj večeri, kruh i vino postaju osnovni elementi euharistije. Iako je euharistijsko blagovanje utkano u samu bit euharistije, vjernici su tijekom povijesti tek izrijetka pristupali pričesti, pri čemu je pričest iz kaleža jedva prisutna i danas. Autor na kraju naglašava kako se za euharistiju oduvijek uzimalo čisto, prirodno vino bez ikakvih drugih primjesa. Tek u nekim posebnim slučajevima biskup može dopustiti svećeniku da za misu umjesto vina uzme čisti sok od grožđa.
Ključne riječi
misno vino, Pasha, euharistija, pričest iz kaleža, sok od grožđa
Hrčak ID:
183858
URI
Posjeta: 1.771 *