hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.31823/d.25.2.2

Vino u bogoslužju

Zvonko Pažin ; Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Đakovo, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (117 KB) str. 231-242 preuzimanja: 707* citiraj
APA 6th Edition
Pažin, Z. (2017). Vino u bogoslužju. Diacovensia, 25 (2), 231-242. https://doi.org/10.31823/d.25.2.2
MLA 8th Edition
Pažin, Zvonko. "Vino u bogoslužju." Diacovensia, vol. 25, br. 2, 2017, str. 231-242. https://doi.org/10.31823/d.25.2.2. Citirano 19.06.2021.
Chicago 17th Edition
Pažin, Zvonko. "Vino u bogoslužju." Diacovensia 25, br. 2 (2017): 231-242. https://doi.org/10.31823/d.25.2.2
Harvard
Pažin, Z. (2017). 'Vino u bogoslužju', Diacovensia, 25(2), str. 231-242. https://doi.org/10.31823/d.25.2.2
Vancouver
Pažin Z. Vino u bogoslužju. Diacovensia [Internet]. 2017 [pristupljeno 19.06.2021.];25(2):231-242. https://doi.org/10.31823/d.25.2.2
IEEE
Z. Pažin, "Vino u bogoslužju", Diacovensia, vol.25, br. 2, str. 231-242, 2017. [Online]. https://doi.org/10.31823/d.25.2.2

Sažetak
Govoreći o vinu u bogoslužju, autor polazi od uloge i značenja vina u svakodnevnom i liturgijskom životu antičkih naroda. Ističe se da vino ima osobitu važnost u židovskom redovnom životu i bogoslužju, ponajprije u obredu pashalne večere. Budući da je euharistija ustanovljena upravo na pashalnoj večeri, kruh i vino postaju osnovni elementi euharistije. Iako je euharistijsko blagovanje utkano u samu bit euharistije, vjernici su tijekom povijesti tek izrijetka pristupali pričesti, pri čemu je pričest iz kaleža jedva prisutna i danas. Autor na kraju naglašava kako se za euharistiju oduvijek uzimalo čisto, prirodno vino bez ikakvih drugih primjesa. Tek u nekim posebnim slučajevima biskup može dopustiti svećeniku da za misu umjesto vina uzme čisti sok od grožđa.

Ključne riječi
misno vino; Pasha; euharistija; pričest iz kaleža; sok od grožđa

Hrčak ID: 183858

URI
https://hrcak.srce.hr/183858

[engleski]

Posjeta: 1.062 *