Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ocjenjivanje stanja prehrane radnica jedne tvornice

R. Buzina ; Centralni higijenski zavod, Zagreb, i Higijenski zavod, Rijeka
A. Horvat ; Centralni higijenski zavod, Zagreb, i Higijenski zavod, Rijeka
B. Jurković ; Centralni higijenski zavod, Zagreb, i Higijenski zavod, Rijeka


Puni tekst: hrvatski pdf 9.975 Kb

str. 327-337

preuzimanja: 380

citiraj


Sažetak

Prikazani su rezultati ispitivanja prehrane radnica jedne tvornice. U toj tvornici broj pobolijevanja bio je veći nego u ostalim tvornicama istoga grada i anamnestički je utvrđeno, da se jedna grupa ispitivanih radnica hranila veoma slabo i neredovno. Ta grupa je uspoređena s drugom grupom radnica iz iste tvornice. kod kojih je ishrana bila bolja i redovnija. Kao kriterij stanja uhranjenosti uzeta je tjelesna težina, potkožno masno tkivo, broj eritrocita, hemoglobin i C vitamin u krvi, te klinički pregled. Pokazalo se, da postoji značajna razlika u tjelesnoj težini između obje grupe, i to kao posljedica boljeg razvoja mišićnog, masnog i koštanog tkiva kod grupe s boljom ishranom. Nije bilo značajnih razlika u vrijednosti hemoglobina, u broju eritrocita i sadržaju C vitamina u krvi između jedne i druge grupe.

Ključne riječi

Hrčak ID:

184475

URI

https://hrcak.srce.hr/184475

Datum izdavanja:

14.12.1956.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.103 *