Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31298/sl.141.7-8.1

Model vidljivosti kao strategija za prevenciju šumskih požara – primjer Zadarske županije

Ante Šiljeg orcid id orcid.org/0000-0001-6332-174X ; Sveučilište u Zadru, Odjel za geografiju
Ivan Marić ; Sveučilište u Zadru, Odjel za geografiju
Mladen Jurišić ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayer u Osijeku
Ivan Plaščak ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayer u Osijeku


Puni tekst: hrvatski pdf 2.726 Kb

str. 339-349

preuzimanja: 493

citiraj


Sažetak

Odabir motrilačkih lokacija protupožarnog sustava najčešće uključuje izvođenje analiza vidljivosti. Primjena analitičkih mogućnosti GIS-a, informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) te prostorno-orijentiranih podataka pruža osnovu nastanka i djelovanja protupožarnih video sustava.
U radu je na temelju indikatora vidljivog zemljišnog pokrova i udjela vidljivog područja u odnosu na ukupnu kopnenu površinu županije, vrednovano šest predloženih lokacija za postavljanje nadzornih kamera unutar Zadarske županije. Vrednovanje je izvršeno analizom preklapanja binarnog modela vidljivosti, tipa zemljišnog pokrova i sloja naselja. Analiza pogodnosti lokacija odrađena je u sklopu projekta „HOLISTIC“ IPA programa jadranske prekogranične suradnje 2007.-2013. Rezultati analize ukazuju na to da dvije od šest predloženih lokacija nisu pogodne za postavljanje nadzornih kamera.
Na primjeru dvije potencijalne lokacije nadzornih kamera analiziran je utjecaj pogreške DMR-a na model vidljivosti. Prvi put je na specifičnom primjeru u RH kvantificirana razlika između vjerojatnog algoritma i standardne binarne metode određivanja vidljivosti. Iz rezultata se može zaključiti da pouzdanost modela vidljivosti, odnosno razlika između testiranih algoritama, ovisi o geomorfometrijskim obilježjima terena na kojem se analiza odvija.

Ključne riječi

analiza vidljivosti, vjerojatna i binarna vidljivost, digitalni model reljefa

Hrčak ID:

186363

URI

https://hrcak.srce.hr/186363

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.269 *