Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Emocionalna inteligencija i pušenje: jesu li pušači emocionalno inteligentniji od nepušača?

Dijana Ivanišević orcid id orcid.org/0000-0002-5007-8653 ; Univerzitet u Mostaru, Nastavnički fakultet, Odsjek za psihologiju


Puni tekst: hrvatski pdf 570 Kb

str. 131-140

preuzimanja: 1.041

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi postoji li statistički značajna povezanost između emocionalne inteligencije, emocionalne regulacije i kontrole, kao jedne od najznačajnijih komponenti emocionalne inteligencije, i pušenja.
U istraživanju je sudjelovalo ukupno 196 sudionika, i to 101 nepušač i 95 pušača. Riječ je o studentima treće i četvrte godine Nastavničkog fakulteta Univerziteta u Mostaru. Emocionalna inteligencija ispitanika promatrana je upitnikom UEK-15 (Takšić, 2002), a emocionalna regulacija i kontrola upitnikom UERK (Takšić, 2003). Također, konstruiran je upitnik kojim su obuhvaćena socio-demografska obilježja ispitanika.
Rezultati istraživanja pokazali su postojanje statistički značajne razlike u sklonosti k pušenju između djevojaka i mladića. Pored toga, rezultati istraživanja ukazali su i na postojanje statistički značajne povezanosti između emocionalne inteligencije i pušenja, kao i statistički značajne povezanosti između emocionalne regulacije i kontrole i pušenja.
Zbog toga bi treninge emocionalne inteligencije i emocionalne regulacije i kontrole bilo vrlo korisno uključiti u programe prevencije pušenja. Vjerujemo da bi broj potencijalnih pušača nakon provođenja ovakvih programa mogao biti značajno smanjen.

Ključne riječi

emocionalna inteligencija; emocionalna regulacija i kontrola; pušači; nepušači

Hrčak ID:

187160

URI

https://hrcak.srce.hr/187160

Datum izdavanja:

3.10.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.209 *