Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Trovanje sedativima - osmogodišnje retrospektivno istraživanje u Centru za hitnu medicinu - središnji hitni prijam KB "Sveti Duh"

Višnja Nesek Adam orcid id orcid.org/0000-0002-6521-4136 ; KB "Sveti Duh", Zagreb, Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje; Sveučilište J.J. Strossmayer, Medicinski fakultet Osijek
Natalija Mijatović ; KB "Sveti Duh", Zagreb, Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje
Ivana Kahlina ; KB "Sveti Duh", Zagreb, Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje
Ivana Srzić ; KB "Sveti Duh", Centar za hitnu medicinu-Središnji hitni prijam
Anika Galunić Stepić ; KB "Sveti Duh", Centar za hitnu medicinu-Središnji hitni prijam
Ivan Jurić ; KB "Sveti Duh", Centar za hitnu medicinu-Središnji hitni prijam


Puni tekst: hrvatski pdf 472 Kb

str. 153-161

preuzimanja: 613

citiraj


Sažetak

U radu je retrospektivno analizirana učestalost bolesnika zaprimljenih u Centar za hitnu medicinu – Središnji hitni prijam KB „Sveti Duh” zbog trovanja sedativima u razdoblju od siječnja 2008. do rujna 2015. godine. Analizirani su demografski podaci bolesnika, vrste sedativa kojima je izvršeno trovanje, te klinička simptomatologija, terapijski postupci i ishod liječenja. Podaci su prikupljeni iz baze podataka informatičkog bolničkoga sustava, te arhive medicinske dokumentacije. Istraživanje je obuhvatilo 444 bolesnika. Najveći broj bolesnika zaprimljenih zbog trovanja bio je u dobnoj skupini od 36 do 55 godina (50%). S obzirom na spol, veći je udio žena (64%), a najčešći uzročnik trovanja bio je diazepam (67,1%). Kod najvećeg broja otrovanih bolesnika nije bilo značajnih kliničkih simptoma (31%) ili je bila izražena blaga somnolencija, sedacija ili pospanost (45%). U 87% bolesnika primijenjena je infuzijska terapija kristaloidnim otopinama, a u 55% njih antidot flumazenil. Najveći broj bolesnika (81%) bio je zadržan na promatranju do nestanka simptoma, te nakon toga upućen u nadležnu psihijatrijsku ustanovu. Smrtni ishod zabilježen je kod 8 bolesnika. U zaključku možemo naglasiti da trovanja sedativima predstavljaju značajan problem za sve liječnike koji rade u hitnoj medicinskoj službi. Iako većina bolesnika ne zahtijeva hospitalizaciju i nema izraženu težu kliničku simptomatologiju, 8 umrlih bolesnika ukazuje na široku dostupnost sedativa, a time i potrebu za boljom regulacijom propisivanja, kao i potrebu za stalnom edukacijom u zbrinjavanju istih.

Ključne riječi

sedativi, trovanje

Hrčak ID:

187201

URI

https://hrcak.srce.hr/187201

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.504 *