Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Što korisnici rade na knjižničnim računalima?: rezultati istraživanja u narodnim knjižnicama u istočnoj Hrvatskoj

Sanjica Faletar Tanacković orcid id orcid.org/0000-0001-7387-6458 ; Odsjek za informacijske znanosti Filozofski fakultet Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku
Tomislav Jakopec ; Odsjek za informacijske znanosti Filozofski fakultet Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku
Darko Lacović orcid id orcid.org/0000-0001-7276-9757 ; Odsjek za informacijske znanosti Filozofski fakultet Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku


Puni tekst: hrvatski pdf 630 Kb

str. 103-130

preuzimanja: 435

citiraj


Sažetak

U radu se predstavljaju rezultati istraživanja čiji je cilj bio ispitati kako i za što korisnici koriste računala i internet u hrvatskim narodnim knjižnicama. Polazište istraživanja bile su dvije pretpostavke: a) unatoč relativno visokoj razini informatiza- cije hrvatskog društva, općenito građani i dalje imaju potrebu za besplatnim pristupom internetu u svojim lokalnim narodnim knjižnicama te b) korisnici se knjižničnim računalima i internetom služe u različite svrhe (informiranje, komuniciranje, zabava, obrazovanje itd.).
Istraživanjem, u kojem je sudjelovao 191 korisnik računalnih usluga iz narodnih knjižnica u istočnoj Hrvatskoj, potvrđene su polazne pretpostavke. Prema dobivenim rezultatima najčešći korisnici računala i interneta u knjižnici su osobe između 19 i 34 godine koje koriste računalo/internet u narodnoj knjižnici najčešće (47,1 posto) zato što im je usput (jer se u knjižnici već nalaze zbog vraćanja/posudbe knjiga i sl.) i zato što je besplatno (26,7 posto). Najveći broj ispitanika računala u knjižnici koristi za pretraživanje interneta (55,0 posto) i za pisanje zadaća/seminara/referata i slično (53,4 posto), a kao probleme pri korištenju računala/interneta u knjižnicama navode nedovoljan broj računala za korisnike (40,8 posto) te stara i spora računala (30,9 posto).
Očekuje se da će dobiveni rezultati istraživanja knjižničarima ponuditi bolju predodžbu o stvarnim potrebama i obrascima ponašanja korisnika tih knjižničnih usluga te da će korištena metodologija biti polazište i povod za buduća slična i longitudinalna istraživanja, po mogućnosti šireg obuhvata.

Ključne riječi

narodne knjižnice; računala; internet; korisnici; informacijsko ponašanje; istočna Hrvatska

Hrčak ID:

187612

URI

https://hrcak.srce.hr/187612

Datum izdavanja:

26.6.2017.

Posjeta: 1.132 *