Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Liječimo li bolest ili bolesnika?

Kristina Sambol orcid id orcid.org/0000-0002-1590-3080 ; Dom zdravlja Varaždin
Tatjana Cikač orcid id orcid.org/0000-0002-1590-3080 ; Specijalistička ordinacija obiteljske medicine Tatjana Cikač


Puni tekst: hrvatski pdf 300 Kb

str. 27-34

preuzimanja: 502

citiraj


Sažetak

Uvod: Danas su dostupne brojne vrste inhalera koji se koriste u liječenju astme i kronične opstruktivne plućne bolesti. Različite tehnike njihovog korištenja zbunjuju pacijente, a često ni zdravstveni radnici koji ih propisuju nisu upoznati s ispravnom tehnikom njihovog korištenja.
Cilj: Cilj rada bio je procijeniti znanje o pravilnoj upotrebi inhalera među liječnicima koji rade u ordinacijama obiteljske medicine (OM).
Metode: Presječnim istraživanjem obuhvaćen je prigodni uzorak od 80 liječnika koji rade u ordinaciji OM. Svi ispitanici ispunili su upitnik konstruiran za potrebe istraživanja kojim je procijenjen način stjecanja i razina znanja (raspon bodova 0-4; nezadovoljavajuća (≤ 2 boda) i zadovoljavajuća (≥ 3 boda) razina znanja) o primjeni inhalera te provođenje edukacije pacijenata o pravilnom korištenju inhalera.
Rezultati: U ispitivanju su sudjelovala 4 muškarca i 47 žena (stopa odgovora 63,8%) prosječne životne dobi 44,2±10,9 godina. Najveći broj ispitanika stekao je znanje o pravilnoj upotrebi inhalera sudjelovanjem na predavanjima i radionicama. Svega 13 od 51 ispitanika pokazalo je zadovoljavajuću razinu znanja (≥ 3 boda) o pravilnoj upotrebi inhalera. Znanje specijalista obiteljske medicine procijenjeno je ocjenom 2 (0- 3), a specijalizanata obiteljske medicine ocjenom 1 (0-3). Pri odabiru inhalera liječnici nisu smatrali važnom želju bolesnika.
Zaključak: Manji broj ispitanih liječnika u ovom istraživanju posjeduje zadovoljavajuću razinu znanja o pravilnoj upotrebi inhalera. Ispitanici nedovoljno često u proces liječenja uključuju i pacijenta. Redovita reedukacija liječnika i medicinskih sestara o pravilnoj upotrebi inhalera pridonijela bi poboljšanju edukacije pacijenata, a time očekivano i boljoj kontroli bolesti te unaprjeđenju kvalitete skrbi za ovu skupinu bolesnika.

Ključne riječi

inhaleri; edukacija; obiteljska medicina

Hrčak ID:

188076

URI

https://hrcak.srce.hr/188076

Datum izdavanja:

23.10.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.181 *