Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

U prigodi pedesete obljetnice djelovanja Hrvatskoga znanstvenog društva za povijest zdravstvene kulture

Ante Škrobonja
Igor Salopek orcid id orcid.org/0000-0003-0749-5862 ; Odjel za psihijatriju, Opća bolnica Karlovac, Andrije Štampara 3, 47000 Karlovac


Puni tekst: hrvatski pdf 546 Kb

verzije

str. 11-18

preuzimanja: 256

citiraj


Sažetak

Skupina intelektualaca, pretežno nastavnika Medicinskog fakultetu, osnovala je 29. svibnja 1966. u Rijeci ogranak Jugoslavenskoga znanstvenog društva za povijest zdravstvene kulture, koji nakon osamostaljenja Hrvatske 1991. nastavlja rad pod nazivom Hrvatsko znanstveno društvo za povijest zdravstvene kulture.
Tijekom proteklih pedeset godina u okviru društvenih aktivnosti održano je više od 250 stručnih i znanstvenih skupova u Rijeci i drugim hrvatskim gradovima. Uz to je organizirano i desetak stručno-znanstvenih izleta u susjedne zemlje. Od originalnih aktivnosti ističu se znanstveni skupovi s međunarodnim sudjelovanjem Rijeka i Riječani u medicinskoj povjesnici na kojima se od 2001. redovito prezentiraju i slobodne teme iz drugih sredina. Druga je značajna aktivnost međunarodni časopis AMHA – Acta medico-historica Adriatica koji izlazi od 2003. redovito sa po dva broja godišnje. Danas je to etablirani časopis prisutan na Medline – PubMed servisu i indeksiran u nekoliko respektabilnih međunarodnih baza, što jamči kvalitetu i omogućuje dostupnost svjetskoj istraživačkoj javnosti. Godine 2005. pokrenuta je i prateća Biblioteka AMHA – niz monografskih knjiga posvećenih najznačajnijim povjesničarima medicine, znanstvenim skupovima posvećenima pojedinim medicinskim velikanima i sličnim temama. Prije deset godina rad Društva oplemenjen je i aktivnostima skupine studenata medicine koji pod motom Asklepiju i Orfeju u čast nastoje afirmirati veze medicine i umjetnosti. Od brojnih nastupa najznačajniji je tradicionalni humanitarni koncert na kojem sudjeluju i studenti svih medicinskih fakulteta iz Hrvatske i Ljubljane.

Ključne riječi

povijest medicine; znanstveno društvo; Rijeka; Hrvatska

Hrčak ID:

190695

URI

https://hrcak.srce.hr/190695

Datum izdavanja:

14.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 924 *