Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

SASTAV ORGANSKIH KISELINA U GROŽĐU, MOŠTU I VINU KLONOVA CHARDONNAY

Ana Jeromel
Stanka Herjavec
B. Kozina
Luna Maslov
M. Bešić


Puni tekst: hrvatski pdf 255 Kb

str. 35-40

preuzimanja: 6.420

citiraj


Sažetak

Vinska i jabučna kiselina glavne su kiseline grožđa, mošta i vina koje direktno utječu na okus i harmoničnost vina. U 2006. godini grožđe Chardonnay, klonovi SMA130, CL 95, CL96, CL548, SMA 123, R8, VCR10 iz zagrebačkoga vinogorja brano je svakih 3-5 dana i to od trenutka šaranja bobica pa sve do dana berbe. Kod klona CL 95 utvrđen je najmanji odnos između jabučne i vinske kiseline, dok je taj odnos kod klonova CL 96 i VCR 10 bio najizraženiji. Nisu utvrđene razlike u sadržaju limunske kiseline između ispitivanih klonova

Ključne riječi

jabučna kiselina; vinska kiselina; klonovi Chardonnaya

Hrčak ID:

19119

URI

https://hrcak.srce.hr/19119

Datum izdavanja:

17.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 7.734 *