Skoči na glavni sadržaj

Recenzija, Prikaz slučaja

Kontinentalna teorija prava u 20. stoljeću. Prikaz knjige: Enrico Pattaro i Corrado Roversi (ur.), Legal Philosophy in the Twentieth Century: The Civil Law World, Springer, 2016.

Mario Krešić orcid id orcid.org/0000-0002-0014-4157 ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 150 Kb

str. 1043-1050

preuzimanja: 416

citiraj


Sažetak

Teorija prava nastala je u drugoj polovici 19. stoljeća odvajanjem od opće filozofije i pravne znanosti. Povijesni prikazi pravaca razmišljanja, metodoloških pristupa, utjecaja filozofskih ideja i rasprava oko spornih pitanja koji su obilježili razvoj ove znanstvene discipline mogu doprinijeti njezinu boljem razumijevanju. Pregledi trendova koji obilježavaju njezin suvremeni razvoj mogu doprinijeti lakšem definiranju teorijskih i praktičnih problema današnjeg prava. Oba doprinosa uspješno su ostvarena u djelu Legal Philosophy in the Twentieth Century: The Civil Law World (dalje u tekstu: LP), čiji su urednici Enrico Pattaro i Corrado Roversi. Ovaj dvanaesti pothvat iz teorije prava izdavač Springer objavio je 2016. godine.
Prikaz kontinentalne teorije prava 20. stoljeća podijeljen je u dvije knjige. Prva opisuje njezin razvoj u različitim državama kontinentalne Europe i Latinske Amerike, uključujući i prikaz hrvatske teorije prava. U drugoj knjizi najprije je u trima zasebnim dijelovima prikazan razvoj prirodnopravne teorije, pravnog pozitivizma i pravnog realizma, a neokonstitucionalistička teorija obrađena je u sklopu prikaza prirodnopravne i pozitivnopravne teorije. Nakon prikaza navedenih pravaca četvrti dio posvećen je teorijama o pravnom rasuđivanju i pravnoj logici.

Ključne riječi

teorija prava, filozofija prava, prirodnopravne teorije, pravni realizam, pravni pozitivizam, pravno rasuđivanje

Hrčak ID:

193113

URI

https://hrcak.srce.hr/193113

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 911 *