Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31306/s.59.4.3

Vizija nula nesreća - ambicija i putovanje

Ivana Krišto ; Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, Zagreb, Hrvatska
Marija Batak ; Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, Zagreb, Hrvatska
Ana Šijaković ; Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 491 Kb

str. 355-361

preuzimanja: 481

citiraj


Sažetak

Ideja o mogućnosti sprečavanja svih vrsta nesreća, pa tako i onih povezanih s radom naziva se Vizija nula nesreća (Zero accident vision/ZAV). ZAV promovira prihvaćanje visokih standarda kulture sigurnosti i predstavlja dugoročno putovanje prema prevenciji nesreća u svim područjima rada, ali i šire. Cilj ZAV-a je potaknuti sve članove neke organizacije na razmišljanje i ponašanje koji podupire koncept prevencije.
Ovo istraživanje prikazuje teoretsku pozadinu na kojoj se Vizija nula nesreća temelji i čimbenike koji pridonose uspješnoj implementaciji koncepta u tvrtkama, posebice predanost tvrtke ZAV konceptu, komuniciranje koncepta unutar tvrtke, kulture sigurnosti, učenja iz neželjenih događaja i spremnosti na neočekivane događaje. U radu su prikazani rezultati istraživanja zastupljenosti ZAV-a u Hrvatskoj u 4 proizvodne tvrtke te usporedba s rezultatima istraživanja provedenog u 7 zemalja EU-a, a u sklopu projekta Zero accident research project PEROSH grupe.

Ključne riječi

kultura sigurnosti; učenje iz nesreća i nezgoda na radu; unapređivanje sigurnosti; prevencija nesreća; Zero accident vision

Hrčak ID:

193142

URI

https://hrcak.srce.hr/193142

Datum izdavanja:

20.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.370 *