Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Djelokrug lokalne i područne (regionalne) samouprave

Ivan Koprić ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 819 Kb

str. 35-79

preuzimanja: 1.324

citiraj


Sažetak

Obrađene su germanska, francuska i engleska tradicija u određivanju lokalnih poslova. Istaknuto je značenje načela subsidijarnosti koje traži da se svaki javni posao obavlja na onoj najnižoj razini koja ga je u stanju kvalitetno obaviti. Lokalni se samoupravni poslovi mogu odrediti pomoću dvije oprečne pravne tehnike – općom klauzulom ili enumeracijom. U samoupravnom se djelokrugu može razlikovati minimalni, obligatorni, naloženi djelokrug od fakultativnog djelokruga. Pored poslova iz vlastitog, samoupravnog djelokruga lokalne samoupravne jedinice mogu obavljati i prenesene poslove državne uprave (preneseni djelokrug). Navode se tipični lokalni poslovi.
U Hrvatskoj je ustavnim i zakonskim promjenama iz 2000.–2001. usvojeno načelo subsidijarnosti te je značajno proširen lokalni samoupravni djelokrug. Izlažu se prijedlozi za nastavak decentralizacije, kao i liste lokalnih poslova koje bi lokalne jedinice mogle preuzeti odmah te u narednom desetogodišnjem periodu.

Ključne riječi

lokalna samouprava – Hrvatska; lokalni poslovi; načelo supsidijarnosti; samoupravni i preneseni djelokrug; decentralizacija

Hrčak ID:

195254

URI

https://hrcak.srce.hr/195254

Datum izdavanja:

9.3.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.819 *