Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Govor otoka Suska

Mate Hraste
Josip Hamm
Petar Guberina


Puni tekst: hrvatski pdf 6.573 Kb

str. 5-213

preuzimanja: 4.821

citiraj


Sažetak

Godine 1953. predložili su Petom odjelu Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti profesori Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Dr. Mate Hraste, Dr. Josip Hamm i Dr. Petar Guberina, da jedna dijalektološka ekipa prouči susački govor. Do toga časa nitko nije objavio iscrpniji prikaz o susačkom govoru, a i inače je predodžba o Stisku bila vrlo blijeda, da ne kažemo iskrivljena.
Jugoslavenska akademija prihvatila je prijedlog dra. M. Hraste, dru. J. Hamrna i dra. P. Guberine i uputila njih na Sušak. Tako je stvorena dijalektološka ekipa za Sušak, koja je na svom prvom putovanju ponijela sa sobom magnetofon i snimila na magnetofonske vrpce veći broj tekstova. Radiostanica Zagreb uputila je s ekipom tehničara Vilka Tereka.
Već nakon prvog boravka na Susku članovi ekipe u svom izvještaju istakli su, da susački govor ima mnogo zanimljivih crta. Istovremeno su nastojali da pokažu (i u izvještajima i u svojim štampanim člancima i predavanjima preko radija), da bi bilo vrlo korisno za nauku i za nacionalnu kulturu proučiti Sušak sa svih stanovišta.
Članovi ekipe bili su vrlo lijepo primani od Suščana, koji su osjetili da im dijalektološka ekipa prilazi s naučnim interesom i velikom ljubavi prema njima.
Ovaj rad o susačkom govoru predstavlja plod zajedničkog istraživanju dra. Mate Hraste, dra. Josipa Hamrna i dra. Petra Guberine. Razumljivo je, da je u kasnijim stadijima došlo do podjele rada, te je na ovaj način izvršena prva i osnovna redakcija pojedinih dijelova:
Dr. Mate Hraste: Morfologija.
Dr. Josip Hamm: Historijski dio, fonetika, rječnik.
Dr. Petar Guberina: Struktura susačkog govora, sintaksa, stilistika.
11. Dio, to jest »Zaleđe Suska danas« (Današnji lošinjski govor) obradio je dr. Josip Hamm.

Ključne riječi

susački govor; lošinjski govor; čakavski govori; rječnik

Hrčak ID:

195355

URI

https://hrcak.srce.hr/195355

Datum izdavanja:

10.5.1956.

Posjeta: 6.344 *