Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

USPOREDBA HISTOLOŠKIH PROMJENA U ORGANIMA KLENA (Squalius cephalus) S BROJEM HETEROTROFNIH I KOLIFORMNIH BAKTERIJA U VODI RIJEKE SAVE

B. Kurtović
D. Kapetanović
Ž. Matašin


Puni tekst: hrvatski pdf 754 Kb

str. 127-140

preuzimanja: 632

citiraj


Sažetak

Za naše istraživanje uzorkovano je ukupno 157 klenova na 5 postaja od slovensko–hrvatske granice do utoka rijeke Une u Savu. Dvije postaje bile su uzvodno, a preostale tri nizvodno od grada Zagreba i glavnih izvora onečišćenja vode. Jetra, slezenu, bubreg, škrge i crijevo uzorkovali smo kod svih klenova i izradili histološke preparate koje smo obojili hematoksilin eozinom.
Istodobno je uzorkovana voda i određen broj heterotrofnih i koliformnih bakterija. Na osnovi rezultata ovog rada možemo zaključiti da bi histološke promjene u organima klena mogle poslužiti kao pokazatelj onečišćenja vode. Razlike intenziteta histoloških promjena bile su sukladne razlici u broju heterotrofnih i koliformnih bakterija na pojedinim postajama. Histološke promjene, kao rezultat kumulativnoga djelovanja, vjernije su nego broj heterotrofnih i koliformnih bakterija odražavale kakvoću vode. U svim organima utvrđen je barem jedan histološki pokazatelj s visokom pozitivnom korelacijom sa stupnjem onečišćenja vode. Škrge su bile organ s najbrojnijim histološkim pokazateljima koji su bili u korelaciji s promjenom kakvoće vode.

Ključne riječi

histologija; klen; koliformne bakterije; heterotrofne bakterije; kakvoća vode

Hrčak ID:

19586

URI

https://hrcak.srce.hr/19586

Datum izdavanja:

28.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.417 *