Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Informacijska funkcija knjižnica u turizmu : studija slučaja Hrvatske

Ksenija Tokić orcid id orcid.org/0000-0002-4565-226X ; Institut za turizam Zagreb
Ivo Tokić orcid id orcid.org/0000-0002-6201-1050 ; INA – Industrija nafte d.d., Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 180 Kb

str. 125-146

preuzimanja: 345

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj je ovoga rada ukazati na doprinos knjižnica, osobito informacijske funkcije, u turizmu te tako pridonijeti istraživanjima u tom području.

Pristup/metodologija/dizajn. U radu se donose rezultati primarnog istraživanja o informacijskoj funkciji knjižnica u hrvatskom turizmu. Istraživanje je provedeno na uzorku od 34 knjižnice, a ispitanici su bili ravnatelji samostalnih knjižnica, odnosno voditelji knjižnica u sastavu. Informacijska uloga knjižnica ispitana je s obzirom na knjiž- nični fond, aktivnosti knjižnica u turizmu i uključivanje knjižnica u turističke događaje.

Rezultati. Rezultati istraživanja pokazali su da je doprinos knjižnica u turizmu značajan, budući da u svojim fondovima sadrže zbirke i literaturu koja pruža informacijsku i teorijsku podršku znanstvenicima, stručnjacima i ostalima koji se bave turističkim istraživanjima. Knjižnice također sadrže literaturu koja služi informiranju turista i orga- niziraju događaje putem kojih korisnici i turisti mogu upoznati lokalnu kulturu.

Ograničenja/implikacije. U ovome je istraživanju informacijska funkcija knjižnica u turizmu ispitana s aspekta knjižnica. Za dobivanje šireg uvida o tom pitanju bilo bi potrebno provesti i istraživanje na korisnicima.

Originalnost. Budući da uloga knjižnica u turizmu nije dovoljno ispitana ni u svijetu ni u Hrvatskoj, ovaj rad predstavlja jedno od rijetkih istraživanja o toj temi kojim se nastoji procijeniti doprinos informacijske funkcije knjižnica u turizmu na temelju empirijskih podataka.

Ključne riječi

Hrvatska; informacijska funkcija knjižnica; informacijska funkcija knjižnica u turizmu; turizam

Hrčak ID:

195923

URI

https://hrcak.srce.hr/195923

Datum izdavanja:

19.3.2018.

Posjeta: 1.006 *