Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Izrada smjernica za izgradnju fonda u hibridnim knjižnicama – iskustva Sveučilišne knjižnice Rijeka

Sanja Kosić orcid id orcid.org/0000-0003-1516-5214 ; Sveučilišna knjižnica Rijeka
Sanja Heberling Dragičević orcid id orcid.org/0000-0003-3593-7373 ; Sveučilišna knjižnica Rijeka


Puni tekst: hrvatski pdf 179 Kb

str. 161-189

preuzimanja: 561

citiraj


Sažetak

Cilj: Cilj je ovoga rada istaknuti temeljne probleme izrade smjernica u knjižničnom poslovanju, njihov značaj, elemente koje trebaju sadržavati te navedeno prezentirati na primjeru izrade smjernica Sveučilišne knjižnice Rijeka (SVKRI).

Pristup/metodologija/dizajn: U radu se iznose definicije smjernica za izgradnju fonda, naglašava njihov značaj, nužnost izrade i nužni elementi samog dokumenta. Prezentiraju se rezultati pretraživanja mrežnih stranica sveučilišnih knjižnica provedenog tijekom prosinca 2016., a potom se iznose temeljne postavke smjernica koje se izrađuju u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka.

Rezultati: U izradi smjernica SVKRI se služi postojećim teorijskim spoznajama i praktičnim primjerima sveučilišnih knjižnica zapadnoeuropskih zemalja i SAD-a.

Praktična primjena: Izneseni teoretski podaci i primjeri iz SVKRI-a mogu poslu- žiti kao pomoć knjižnicama koje se odluče na izradu vlastitih smjernica za izgradnju fonda.

Originalnost/vrijednost: Iz rezultata pretraživanja vidljivo je da izrada smjernica za izgradnju fonda nije raširena u hrvatskim knjižnicama. Autorice smatraju važnim izraditi i javno objaviti takav dokument, koji treba biti jedan od temelja knjižničnog poslovanja. Prezentirane teorijske spoznaje, kao i predviđeni elementi smjernica SVKRI-a, prilog su poticanju knjižnica na njihovu izradu, posebno u suvremenom promje- njivom okruženju u kojem knjižnice djeluju.

Ključne riječi

izgradnja knjižničnog fonda; smjernice za izgradnju fonda; Sveučilišna knjižnica Rijeka; upravljanje knjižničnim fondom

Hrčak ID:

195925

URI

https://hrcak.srce.hr/195925

Datum izdavanja:

19.3.2018.

Posjeta: 1.446 *