Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.1.2020

Troškovi u funkciji poslovnog odlučivanja pri proizvodnji šampinjona

Ljubica RANOGAJEC ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Department of PlantProtection
Ana CRNČAN orcid id orcid.org/0000-0002-9320-8550 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Department of PlantProtection
Dino CVETKO ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Department of PlantProtection


Puni tekst: hrvatski pdf 847 Kb

str. 217-226

preuzimanja: 364

citiraj


Sažetak

Gljivarstvo je poljoprivredna grana koja se posljednjih godina sve više razvija u Republici Hrvatskoj. Pri tome se poseban naglasak pridaje razvoju tehnologije koja bi ubrzala proces proizvodnje, povećala prinose i minimalizirala ljudski rad u samoj proizvodnji. Uzgoj šampinjona analiziran je na gospodarstvu s mjesečnom proizvodnjom šampinjona od 15.000 kg, što godišnje čini ukupno 180.000 kg. Izračuni se temelje na razlici troškova ručnog i strojnog rada punjenja uzgojne prostorije. Prag korisnosti ili točka pokrića iznosi 83.414 kg, a prikazuje razinu proizvodnje pri kojoj ručni i strojni način rada imaju jednake troškove. Za proizvodnju iznad navedene količine isplativo je koristiti liniju strojeva za rinfuzno punjenje, dok je za količinu ispod navedenog iznosa ekonomski učinkovitije ručno punjenje uzgojne prostorije. Na analiziranom gospodarstvu smanjenje troškova primjenom strojnog rada iznosi 167.778,00 kn. Ukupna investicija u kupnju stroja iznosi 1.207.500,00 kn, a povrat je 7,2 godine.

Ključne riječi

investicija; kalkulacije; prag korisnosti; uzgoj šampinjona

Hrčak ID:

196076

URI

https://hrcak.srce.hr/196076

Datum izdavanja:

17.3.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.260 *