Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/1/4/1/4

Usporedba dinamičke stabilnosti nogometaša i rukometaša

Ines Pinter ; Nia physio, Bjelovar, Hrvatska
Dalibor Kiseljak orcid id orcid.org/0000-0003-2659-5949 ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Olivera Petrak ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.909 Kb

str. 39-48

preuzimanja: 603

citiraj


Sažetak

Kako bi sportaš proveo trening visokog intenziteta, mora imati dobru posturu, ravnotežu, ravnomjerno razvijenu jakost i fleksibilnost mišića lijeve i desne te prednje i stražnje strane tijela, odnosno mora imati dobru stabilnost i mobilnost.

Cilj je istraživanja usporediti dinamičku stabilnost nogometaša i rukometaša primjenom metode procjene Functional Movement Screening (FMS) koja se sastoji od sedam testova kojima se dijagnosticiraju ograničenja u mobilnosti i stabilnosti te različite asimetrije, a smatra se pouzdanim prediktorom rizika za ozljeđivanje. Cilj je također uvidjeti postoji li razlika u rezultatima FMS testova
prema dobnom rangu općenito, kao i u pojedinom sportu. Zanimalo nas je i provjeriti postoji li povezanost između dobi i indeksa tjelesne mase (ITM) sudionika s dinamičkom stabilnošću izraženom kao ukupni FMS rezultat.

Istraživanje je provedeno u NK-u bjelovar i RK-u Bjelovar, na uzorku od 51 sudionika prosječne dobi 20,27 godina (raspon 16–33), tjelesne visine 183,01 cm (171–195), tjelesne mase 80,42 kg (60–132). Uzorak čini 30 nogometaša (17 juniora i 13 seniora) te 21 rukometaš (osam juniora i 13 seniora).

Jedina značajna razlika u FMS-u između nogometaša i rukometaša pokazala se za test iskoraka na liniji, u kojem nogometaši postižu bolji rezultat. Usporedbom dviju dobnih kategorija nogometaša odnosno rukometaša razlika se nije pokazala značajnom ni u jednom
FMS testu. ANOVA pokazuje postojanje značajne razlike između rukometaša seniora i nogometaša juniora u podtestovima prekoraka i iskoraka na liniji.

Između dobi i ukupnog FMS rezultata nema značajne korelacije, ali je test mobilnosti ramena značajno negativno povezan s dobi. S ITM-om su značajno negativno povezani ukupni rezultat na FMS testu te rezultati na testu dubokog čučnja i mobilnosti ramena, no te su korelacije relativno niske.

Nogometaši i rukometaši ne pripadaju skupini s povećanim rizikom za ozljeđivanje. FMS se preporučuje kao instrument procjene dinamičke stabilnosti jer je pouzdan, osjetljiv i jednostavan za primjenu.

Ključne riječi

FMS; stabilnost; mobilnost; nogomet; rukomet

Hrčak ID:

199712

URI

https://hrcak.srce.hr/199712

Datum izdavanja:

27.4.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.592 *