Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Radna snaga kao čimbenik aktivnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Božidar Petrač ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 497 Kb

str. 53-60

preuzimanja: 372

citiraj


Sažetak

U nastojanjima da se unaprijedi poljoprivredna aktivnost u zemlji, ali i u svakoj pojedinoj organizacijskoj jedinici - gospodarstvu, neophodno je stoga razvijati značajke koje obilježavaju čovjeka, odnosno poljoprivredno stanovništvo kao čimbenika te aktivnosti. Riječ je, prije svega, o broju aktivnih poljoprivrednih stanovnika, o njihovoj dobnoj i spolnoj strukturi te o njihovoj obrazovanosti.
U radu smo pokušali na primjeru poljoprivrednog stanovništva Republike Hrvatske ukazati na problem pristupa utvrđivanja mjesta i uloge poljoprivrednog stanovništva i radne snage u poljoprivredi. Naše je polazište da je poljoprivrednik - čovjek ključni čimbenik razvijanja obilježja te svrsishodnosti i stupnja racionalnosti uporabe uvjeta poljoprivredne aktivnosti (prirodni uvjeti, posjedovna struktura, tehnička opremljenost, organizacija poljoprivredne proizvodnje i dr.). Polazište je, dakle, saznanje da o aktivnim poljoprivrednicima, o njihovoj fizičkoj i umnoj snazi ovisi, u značajnoj mjeri uspješnost s kojom se ostvaruje poljoprivredna proizvodnja a i stoga su ona predmetom našeg interesa.

Ključne riječi

aktivni poljoprivrednik; deagrarizacija; poljoprivredno gospodarstvo; obrazovanost poljoprivrednika; depopulacijski procesi

Hrčak ID:

200078

URI

https://hrcak.srce.hr/200078

Datum izdavanja:

15.4.2003.

Posjeta: 744 *