Izvorni znanstveni članak
Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane – prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj
Jasna Galjer
; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za povijest umjetnosti
Arijana Koprčina
; Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb
Sažetak
U članku se analizira kultura svakodnevice s aspekta zlatarstva i oblikovanja metala u Hrvatskoj 19. stoljeća. Primjenom interdisciplinarne metodologije istraživanja, na temelju poznavanja predmeta upotrebne namjene, poput šećernica, podnosa i posuđa
za serviranje hrane, oblikovne karakteristike se razmatraju u kontekstu povijesti materijalne kulture, povezujući pojedine primjere
umjetničkoobrtne produkcije s podacima o njihovoj upotrebi i namjeni. Članak donosi osnovu tipologije šećernica, kao i povijest primjene šećera s naglaskom na kulturološki kontekst, dopunjava poznavanje upotrebe šećera podacima o upotrebi začina kao i terminološkim varijantama naziva začina u hrvatskom jeziku na temelju Belostenčeva Gazophylaciuma. Članak donosi i podatke o pojavi slatkiša i slastica u Zagrebu, uspoređuje prvi kulinarski priručnik na hrvatskom jeziku Nova z-kup szlosena zagrebechka szokachka kniga iz 1813. godine s Novom hrvatskom kuharicom Đure Stjepana Deželića iz 1868. godine. Na odabranim primjerima, poput sladoleda, razmatra se utjecaj kulinarskih priručnika kao medija širenja novih, modernih standarda kulture svakodnevice i njihova uloga u Hrvatskoj.
Ključne riječi
primijenjena umjetnost; zlatarstvo; posuđe; kultura prehrane; kultura svakodnevice
Hrčak ID:
200110
URI
Datum izdavanja:
15.12.2012.
Posjeta: 1.745 *