hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2156

Bioraspoloživost makroelemenata iz otpadnog mulja životinjskog podrijetla

Ivona Đurašin ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Valentina Zmeškal ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Željka Zgorelec   ORCID icon orcid.org/0000-0002-5535-7950 ; Department of General Agronomy, Faculty of Agriculture, Unversity of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ana Špehar ; Agroproteinka d.d., Sesvetski Kraljevac, Croatia
Nada Maurović ; Department of Soil Amelioration, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Aleksandra Perčin ; Department of General Agronomy, Faculty of Agriculture, Unversity of Zagreb, Zagreb, Croatia

Puni tekst: hrvatski, pdf (359 KB) str. 368-384 preuzimanja: 89* citiraj
APA 6th Edition
Đurašin, I., Zmeškal, V., Zgorelec, Ž., Špehar, A., Maurović, N. i Perčin, A. (2018). Bioraspoloživost makroelemenata iz otpadnog mulja životinjskog podrijetla. Journal of Central European Agriculture, 19 (2), 368-384. https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2156
MLA 8th Edition
Đurašin, Ivona, et al. "Bioraspoloživost makroelemenata iz otpadnog mulja životinjskog podrijetla." Journal of Central European Agriculture, vol. 19, br. 2, 2018, str. 368-384. https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2156. Citirano 08.12.2021.
Chicago 17th Edition
Đurašin, Ivona, Valentina Zmeškal, Željka Zgorelec, Ana Špehar, Nada Maurović i Aleksandra Perčin. "Bioraspoloživost makroelemenata iz otpadnog mulja životinjskog podrijetla." Journal of Central European Agriculture 19, br. 2 (2018): 368-384. https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2156
Harvard
Đurašin, I., et al. (2018). 'Bioraspoloživost makroelemenata iz otpadnog mulja životinjskog podrijetla', Journal of Central European Agriculture, 19(2), str. 368-384. https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2156
Vancouver
Đurašin I, Zmeškal V, Zgorelec Ž, Špehar A, Maurović N, Perčin A. Bioraspoloživost makroelemenata iz otpadnog mulja životinjskog podrijetla. Journal of Central European Agriculture [Internet]. 2018 [pristupljeno 08.12.2021.];19(2):368-384. https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2156
IEEE
I. Đurašin, V. Zmeškal, Ž. Zgorelec, A. Špehar, N. Maurović i A. Perčin, "Bioraspoloživost makroelemenata iz otpadnog mulja životinjskog podrijetla", Journal of Central European Agriculture, vol.19, br. 2, str. 368-384, 2018. [Online]. https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2156

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti ima li otpadni mulj životinjskog podrijetla potencijala kao poboljšivač tla s obzirom na sadržaj makroelemenata N, P i S, te utvrditi utjecaj mulja na prinos i kvalitetu salate (Lactuca sativa L.). Pokus je postavljen u 3 tretmana sa 3 ponavljanja. Tretmani su uključivali kontrolu i dvije različite količine mulja životinjskog otpada koji je bio korišten kao gnojivo za salatu. U istraživanju se koristila kristal salata sorte Posavka zbog dobrih fitoaukumulacijskih svojstava na N (nitrofilna biljka). Rezultati su pokazali da je sadržaj ukupnog N u otpadnom mulju iznosio 7,48%, ukupnog P 1%, a sadržaj ukupnog S 1,55%. Statistička analiza nije pokazala značajne razlike u prinosu između tretmana. Sadržaj NO3 - u salati nije bio statistički značajan između tretmana i vrijednosti su bile manje od onih propisanih zakonodavstvom, što nas dovodi do zaključka sigurne uporabe mulja u vezi s nitratima. Prema rezultatima testnih parametara možemo zaključiti da je mulj životinjskog podrijetla dobro opskrbljen hranjivim tvarima (N, P i S) i prikladan za uporabu u poljoprivredi kao dodatak za poboljšanje kakvoće tla. Svakako za usjeve koji se ne koriste za ljudsku potrošnju, uz dodatnu obaveznu kontrolu ostalih kemijskih i mikrobioloških parametara prije upotrebe.

Ključne riječi
dušik; fosfor; nusproizvodi životinjskog podrijetla; poboljšivač tla; sumpor

Hrčak ID: 201835

URI
https://hrcak.srce.hr/201835

[engleski]

Posjeta: 295 *