Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2156

Bioraspoloživost makroelemenata iz otpadnog mulja životinjskog podrijetla

Ivona Đurašin ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Valentina Zmeškal ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Željka Zgorelec orcid id orcid.org/0000-0002-5535-7950 ; Department of General Agronomy, Faculty of Agriculture, Unversity of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ana Špehar ; Agroproteinka d.d., Sesvetski Kraljevac, Croatia
Nada Maurović ; Department of Soil Amelioration, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Aleksandra Perčin ; Department of General Agronomy, Faculty of Agriculture, Unversity of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 359 Kb

str. 368-384

preuzimanja: 250

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti ima li otpadni mulj životinjskog podrijetla potencijala kao poboljšivač tla s obzirom na sadržaj makroelemenata N, P i S, te utvrditi utjecaj mulja na prinos i kvalitetu salate (Lactuca sativa L.). Pokus je postavljen u 3 tretmana sa 3 ponavljanja. Tretmani su uključivali kontrolu i dvije različite količine mulja životinjskog otpada koji je bio korišten kao gnojivo za salatu. U istraživanju se koristila kristal salata sorte Posavka zbog dobrih fitoaukumulacijskih svojstava na N (nitrofilna biljka). Rezultati su pokazali da je sadržaj ukupnog N u otpadnom mulju iznosio 7,48%, ukupnog P 1%, a sadržaj ukupnog S 1,55%. Statistička analiza nije pokazala značajne razlike u prinosu između tretmana. Sadržaj NO3 - u salati nije bio statistički značajan između tretmana i vrijednosti su bile manje od onih propisanih zakonodavstvom, što nas dovodi do zaključka sigurne uporabe mulja u vezi s nitratima. Prema rezultatima testnih parametara možemo zaključiti da je mulj životinjskog podrijetla dobro opskrbljen hranjivim tvarima (N, P i S) i prikladan za uporabu u poljoprivredi kao dodatak za poboljšanje kakvoće tla. Svakako za usjeve koji se ne koriste za ljudsku potrošnju, uz dodatnu obaveznu kontrolu ostalih kemijskih i mikrobioloških parametara prije upotrebe.

Ključne riječi

dušik; fosfor; nusproizvodi životinjskog podrijetla; poboljšivač tla; sumpor

Hrčak ID:

201835

URI

https://hrcak.srce.hr/201835

Datum izdavanja:

20.6.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.259 *