Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Usporedba reagensa Pathromtin SL, Dade Actin FS i STA Cephascreen za određivanje aktiviranog parcijalnog tromboplastinskog vremena

Lovorka Đerek
Marcela Živković
Dragica Hašperger
Jasna Juriček
Željko Romić


Puni tekst: hrvatski pdf 130 Kb

str. 81-87

preuzimanja: 655

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 130 Kb

str. 81-87

preuzimanja: 443

citiraj


Sažetak

Cilj: Ispitati korelaciju vrijednosti APTV dobivenih korištenjem triju reagensa: Pathromtin SL i Dade Actin FS na analizatoru Berichrom Coagulation System (BCS), odnosno STA Cephascreen na analizatoru STA Compact.
Materijali i metode: APTV je određen u 114 uzoraka svježe plazme ispitanika, od kojih je 46 liječeno niskomolekularnim heparinom, a ostalih 68 nije bilo na antikoagulantnoj terapiji. Vrijednosti APTV određene su koagu-lometrijskom metodom usporedno pomoću sva tri reagensa neposredno nakon donošenja uzoraka u koagulacijski laboratorij. Vrijednosti APTV određene su i u komercijalnim kontrolnim pripravcima Lypocheck Coagulation Control proizvođača Bio-Rad (Bio-Rad Laboratories, SAD), koji obuhvaćaju tri različita raspona vrijednosti.
Rezultati: Vrijednosti komercijalnih kontrolnih uzoraka Bio-Rad kretale su se unutar raspona što ga navodi proizvođač za sva tri ispitivana reagensa. Korelacijom reagensa Pathromtin SL i Dade Actin FS, Pathromtin SL i STA Cephascreen, te Dade Actin FS i STA Cephascreen dobivene su izvrsne povezanosti (R = 0,9485,0,9353 i 0,9072). Ispitana je razlika između dobivenih koeficijenata korelacije i nađena je statistički značajna razlika između koeficijenata korelacije rezultata dobivenih reagensima Pathromtin SL i Dade Actin FS. Passing-Bab-lok regresijom vrijednosti nagiba i odsječka na osi y obuhvaćale su 1 odnosno 0 samo u kombinaciji reagensa Dade Actin FS i STA Cephascreen.
Zaključak: Ispitivanje je pokazalo da su najbolje usporedive vrijednosti dobivene reagensima Dade Actin FS i STA Cephascreen. Unatoč izvrsnoj povezanosti Passing-Bablok regresija pokazala je da su reagensi Pathromtin SL i Dade Actin FS te Pathromtin SL i STA Cephascreen slabije usporedivi. Kako dobiveni rezultati potvrđuju opažanja iz svakodnevnog rada, bitno je da se bolesnici izloženi heparinskom liječenju ne prate istodobno različitim reagensima zbog različite osjetljivosti reagensa prema terapiji niskomolekularnim heparinom.

Ključne riječi

aktivirano parcijalno tromboplastinsko vrijeme; usporedba metoda; koagulacijski analizatori

Hrčak ID:

20209

URI

https://hrcak.srce.hr/20209

Datum izdavanja:

18.2.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.773 *